Ratni zločinci

Slobodan Praljak nudio otrov Ratku Mladiću i nagovarao ga da se ubije, a ovaj mu odgovorio: To je kukavički čin!

Hronika09.12.17, 20:49h

Slobodan Praljak nudio otrov Ratku Mladiću i nagovarao ga da se ubije, a ovaj mu odgovorio: To je kukavički čin!
Praljak je počinio samoubistvu u sudnici Haškog suda u Holandiji kada mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog zločina na području tzv. Herceg Bosne

 

Navodno, nekoliko dana prije nego što je Ratku Mladiću izrečena presuda, Slobodan Praljak je insistirao da njih dvojica popričaju nasamo.

 

"Tada mu je Praljak rekao da može da mu nabavi otrov, koji bi mogao da popije ako ga osude na doživotnu kaznu zatvora, rekao mu je da bi tako ostao upamćen u historiji, a da bi istovremeno bacio najveću ljagu na Haški sud. Mladić je bio šokiran i rekao mu je da bi to za njega bio kukavički postupak, da on želi da se bori i dokaže šta je istina, a ne da bježi", rekao je izvor iz Haškog suda, prenosi Kurir.

 

"I to zbog činjenice što se znalo da će hrvatski general uskoro izaći na slobodu, budući da je odslužio dvije trećine kazne. I dok je Radovan Karadžić govorio o Praljku i njegovom postupku preko brata Luke, Mladić se jednostavno nije oglašavao, što je potpuno logično, jer vjerovatno još ne može da se oporavi od šoka", navodi izvor.

 

"Ja o tome ne znam ništa. Ali ne mogu da kažem da ne vjerujem u tu priču, jer ništa ne bih isključio, u Haagu je sve moguće. O Praljku smo otac i ja kratko pričali i dogovorili smo se da mi to u suštini ne komentarišemo, samo možemo da kažemo da je očigledno veliki propust na strani Tribunala što se uopšte to desilo. Mi stalno upozoravamo na to da oni jedno govore o sebi i svojim standardima, a da se tamo dešava nešto sasvim drugo. Praljak nije prvi zatvorenik koji je sebi oduzeo život tamo, to je bilo teatralno i pred očima cijelog svijeta, ali to nije prvi slučaj i to pokazuje stvarno stanje stvari tamo", rekao je sin Ratka Mladića.

 

Podsjećanja radi, Praljak je počinio samoubistvu u sudnici Haškog suda u Holandiji kada mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog zločina na području tzv. Herceg Bosne.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook