Advokatica osuđenog ratnog zločinca Brune Stojića

Senka Nožica: Tačno je da je Hag presudom 'šestorki' osudio hrvatsku politiku vođenu 1993. godine

Hronika09.12.17, 10:52h

Senka Nožica: Tačno je da je Hag presudom 'šestorki' osudio hrvatsku politiku vođenu 1993. godine
Činjenica jeste da je u presudi navedeno da je taj politički vrh Hrvatske te 1993. godine, jer taj udruženi zločinački poduhvat obuhvata period od januara 1993. do aprila 1994, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, rekla je Nožica

 

Reakcije na presudu šestorki ne prestaju, a u međuvremenu tek je hrvatski premijer Andrej Plenković promijenio stajališta pa sad govori kako njegova zemlja priznaje presudu, što prvih dana nije bio slučaj. O posljednjoj presudi Tribunala u Haagu za Oslobođenje govori sarajevska advokatica Senka Nožica, koja je zastupala Brunu Stojića.

 

Ona je za Oslobodjenje objasnila šta presuda šestorici vođa tzv. Herceg-Bosne znači za Hrvatsku, s obzirom na to da govori o međunarodnom karakteru rata i udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao sam državni vrh s Tuđmanom na čelu.

 

- Moramo tu napraviti distinkciju, ona mora da postoji između presude gdje se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji sudi pojedincima, a ne državama. Imate Sud pravde koji sudi državama. Činjenica jeste da je u presudi navedeno da je taj politički vrh Hrvatske te 1993. godine, jer taj udruženi zločinački poduhvat obuhvata period od januara 1993. do aprila 1994, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu. To ne znači da je osuđena ni država Hrvatska, ni politika ukupne Hrvatske, ni hrvatski narod, već je jednostavno ta politika koja je bila u tom vremenu zajedno sa personalno navedenim okrivljenima oglašenim krivim. Činjenica jeste da nije osuđen niti Tuđman, a ni pojedinci iz te države, nego da se radi o politici koja je vođena tada u Hrvatskoj - rekla je u intervjuu za Oslobođenje Senka Nožica.

 

Na pitanje da li je iznenađena što je Hrvatska kriva za udruženi zločinački poduhvat, a Srbija nije, Nožica kaže:

 

- Da. To je bila moja prva reakcija. Presuda je za mene bila iznenađenje, s obzirom na to da je sedam dana prije donesena presuda za Mladića, gdje je čak utvrđeno i u određenoj fusnoti i navedeno da Srbija, odnosno Milošević i vojni i civilni vrh nisu bili uključeni u događaje za koje je optužen Mladić. Mladićevu optužnicu nisam detaljno pročitala, ali znam da je optužen i presuđen za okupaciju Sarajeva, pa kao neko ko je cijeli rat proveo u Sarajevu i kao neko ko zna ko je sve učestvovao u tim događajima oko Sarajeva, ali i u drugim zločinima koji su se desili od srpske vojske, smatram da je gotovo opštepoznata činjenica da je u to bio umiješan i vojni vrh, a samim tim i civilni.

 

Za mene je to bilo iznenađenje iz razloga što je niz predmeta koji su se vodili pred Haškim tribunalom bio dokaz koji je upravo suprotno govorio od ovoga što je utvrđeno u predmetima Mladić i Karadžić. U predmetu gdje je optužena hrvatska šestorka za HB, imali smo dokaze koji se odnose na susret u Karađorđevu: Milošević i Tuđman, te dokaz iz maja 1993, gdje su se u Grazu navodno susreli Karadžić i Boban. To su bili dokazi koji su ukazivali na postojanje udruženog zločinačkog poduhvata. Kada uđete u sudnicu nakon te presude, da srpski vrh nije bio uključen u UZP, vrlo profesionalno sam mislila da je to promjena kursa u odnosu na drugostepenu presudu Tadić, u odnosu na UZP. To mi je pomalo bilo logično, jer je od te presude donesen još niz njih, Sud u Kambodži odbio je postojanje UZP-a, ustavni sud Engleske donio je odluku kojom odbija tu konstrukciju koja je za mene vrlo aproksimativna i tako široko postavljena.

 

Imala sam priliku razgovarati sa jednim od sudija koji je donio odluku šestorci i rekao mi je zapanjujuću rečenicu: Da je sve stvar dokaza koje je pred Sudom prezentiralo Tužilaštvo. Haško tužilaštvo nije prezentiralo dokaze u ta dva predmeta koji su im bili na raspolaganju, koji bi dokazali da su vrh i vojska Srbije učestvovali u zločinima počinjenim u BiH - rekla je advokatica Brune Stojića.

 

Na pitanje kako je njen klijent podnio presudu, te kako podnosi zlurade komentare što je uopće prihvatila njegovu odbranu, Senka Nožica je rekla:

 

- Za mene je najveća satisfakcija to što je, kada smo dobili prvostepenu presudu i dan prije izricanja drugostepene, moj branjenik rekao: Spreman sam na svaku odluku Suda i želim da znaš da mislim da si ti sve uradila što si mogla, beskrajno sam ti zahvalan i tako će ostati cijeli život. Što se tiče zluradog komentiranja, ja sam profesionalac i branim onoga ko me pozove da ga branim.

 

Branila sam i Srbe i Hrvate i Bošnjake i nisam s tim nikada imala problem. Hipotetički govoreći: Kako bi izgledalo kada bi ljekar rekao ja tebe neću operisati jer si Srbin, Hrvat ili Bošnjak. To što sam bila u Haagu je za mene veliko profesionalno iskustvo i uspjeh. Iz Federacije nas je bilo četvoro koji smo branili pred Haškim sudom, kao glavni branioci - rekla je Nožica.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook