Bili samo članovi porodice i nekoliko prijatelja

Posljednje zbogom ratnom zločincu: U krematoriju groblja Mirogoj u tajnosti ispraćen Slobodan Praljak

Hronika09.12.17, 08:59h

Posljednje zbogom ratnom zločincu: U krematoriju groblja Mirogoj u tajnosti ispraćen Slobodan Praljak
Praljak je prije dvije godine napisao oproštajno pismo u kojem je naveo svoju posljednju želju: "Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju"

 

U četvrtak je u tajnosti u krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj ispraćen Slobodan Praljak, koji se ubio ispijanjem otrova u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora za ratne zločine u BiH.

 

Praljak je ispraćen u četvrtak u krematoriju, a na ispraćaju su bili prisutni samo članovi najuže porodice i nekolicina bliskih prijatelja, javio je HRT.

 

Njegovo je tijelo nakon obdukcije, na kojoj je utvrđeno da se ubio cijankalijem, prebačeno iz Haaga u velikoj tajnosti, baš kao što se i predviđalo. Obavijest o Praljkovoj sahrani nije bila objavljena na web stranicama Gradskih groblja.

 

Praljak je prije dvije godine napisao oproštajno pismo u kojem je naveo svoju posljednju želju. "Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju", stajalo je u tom pismu.

 

Komemoracija za Praljka bit će održana u ponedjeljak, tačno u podne u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Komemoracija će se održati u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook