Tužilaštvo BiH ima 140 svjedoka

Podignuta do sada najopsežnija optužnica za ratne zločine: Među optuženim i jedan Dodikov načelnik...

Hronika06.12.17, 11:27h

Podignuta do sada najopsežnija optužnica za ratne zločine: Među optuženim i jedan Dodikov načelnik...
Optužnica obuhvata ubojstva i prisilne nestanke, najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine

 

Tužiteljstvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu pravosuđa BiH za ratne zločine u Vlasenici. Četvorica optuženih terete se za ratne zločine počinjene nad više desetina žrtava, uključujući ubistva, nezakonita zatočenja i progone.

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

miroslav-kraljevic-nacelnik-vlasenica
Miroslav Kraljević, načelnik Opštine Vlasenica

 

-Mane Đurića, rođenog 1956. godine u Sanskom Mostu, državljanin BiH 
-Radenka Stanića, rođenog 1960. godine u Vlasenici, 
-Miroslava Kraljevića zv. "Mićo", rođenog 1968. godine u Vlasenici, državljanina BiH 
-Gorana Garića, rođenog 1970. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

 

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

U optužnici se navodi da su optuženi, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Đurić, na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić kao komandir SJB Vlasenica i optuženi Kraljević (aktuelni SNSD-ov načelnik Opštine Vlasenica), kao komandir Specijalnog voda u SJB Vlasenica, te optuženi Garić kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

 

Optužnica obuhvata ubojstva i prisilne nestanke, najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine, doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

 

U optužnici se navodi, da su optuženi, osobno i izravno, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija, odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija uključujući i logor Sušica.

 

Zatočenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki od zatočenika i preminuli a jednom broju zatočenika s od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

 

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka, koji se nalaze diljem BiH, u inozemstvu i prekooceanskim zemljama, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook