Detalji Plenkovićeve posjete Mostaru

Čović i Plenković saglasni da je presuda 'šestorki' nezadovoljavajuća, Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH

Front05.12.17, 19:52h

Čović i Plenković saglasni da je presuda 'šestorki' nezadovoljavajuća, Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH
Kada su u pitanju najave bivših logoraša da će tužiti Hrvatsku nakon presude haškoj šestorci, Plenković ne vidi pravne temelje za takve procese

 

Prethodna dva dana u Mostaru boravio je hrvatski premijer Andrej Plenković "kako bi umirio Hrvate u BiH". Na kraju posjete poručuje kako je njegova zemlja partner i prijatelj BiH, te njen najveći zagovornik na putu prema EU.

 

Poruke podrške i smirivanja uputio je hrvatski premijer Andrej Plenković predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i predstavnicima HNS-a, a sve zbog burnih reakcija koje su uslijedile nakon smrti Slobodana Praljka i presude u slučaju Prlić i drugi. Glavna zadaća je pomoći BiH, ali i da opstanak hrvatskog naroda bude temeljna zadaća svake hrvatske vlade, poručio je Plenković, prenosi N1.

 

"Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su konkretne i konzistentne i usmjerene za poboljšanje odnosa, a time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH", poručuje Plenković.

 

"Uvjeren sam da ovi razgovori prije svega veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne treba gubiti nadu, kako preživjeti u BiH i graditi svoju domovinu i očvrsnuti poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog naroda u BiH. U tom smislu imamo potpunu potporu vlasti u Hrvatskoj", dodaje predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Dilema da li se prihvata presuda je tvrdi neupitna.

 

"Stav je vrlo jasan, presuda se poštuje. Da li smo zadovoljni sa određenim dijelom na kojeg smo pošli pravnim, legitimnim putem iskazati stav, a to nam u tri navrata nije uspjelo, sasvim je jasno da možemo kazati da tim nismo zadovoljni", kaže Plenković.

 

Kada su u pitanju najave bivših logoraša da će tužiti Hrvatsku nakon presude haškoj šestorci, Plenković ne vidi pravne temelje za takve procese. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kaže, nije sud državama, nego sud koji određuje odgovornost pojedinaca, a s druge strane, Čović poziva sve bivše logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili, da tuže Bosnu i Hercegovinu, kako bi ostvarili satisfakciju.

 

"To se odnosi na sve logoraše Bošnjake koji su trpili, kao i sve logoraše Hrvate koji su trpili kroz 331 bošnjački logor, kao i sve logoraše Srbe. BiH treba naći standard kako pomoći tim ljudima, kako kompenzirati onu žrtvu i patnju", navodi Čović.

 

Analitičari tvrde, poslane su pomirujuće poruke, te je pravo vrijeme završiti sa prošlošću i okrenuti se ka budućnosti.

 

"Mislim da je rasprava oko cijele presude iscrpljena u najvećem dijelu. Ona završava, ne bih rekao s ovom posjetom, ali sav racionalan svijet ne može toliko dugo živjeti u prošlosti. Mislim da su ove poruke bile apsolutno na tome tragu", ocjenjuje Zoran Krešić, analitičar.

 

Prvog dana posjete, Plenković i Čović, zajednički su položili vijenac ispred spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima, na mjestu gdje su nedavno upaljene hiljade svijeća za osuđenu hrvatsku šestorku. Tom prilikom hrvatski premijer poručio je: Hrvatska će nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH i učiniti sve kako bi bili ravnopravni s ostala dva naroda.

 

(N1,  DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINaz)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook