Sastanak hrvatskog premijera sa predstavnicima HNS-a

Plenković u Mostaru: Logoraši nemaju osnova tužiti Hrvatsku!

Front05.12.17, 11:12h

Plenković u Mostaru: Logoraši nemaju osnova tužiti Hrvatsku!
Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, Plenković je rekao da Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon sastanaka sa braniteljskim udruženjima, predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem kazao je da su razgovori donijeli ohrabrenje hrvatskom narodu u BiH- piše N1.

 

"Svi razgovori vežu se za presudu Haškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti u BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati", naveo je Čović.

 

"Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod. Mislim da smo jednim dijelom uspjeli, nismo nasjeli na mnoštvo provokacija preko elektronskih medija, medija općenito i društvenih medija gdje se vodio rat. Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast", izjavio je Čović.

 

On je kazao da se presuda u Haagu najviše odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata.

 

"Vraća nas u povijest, koju ne želimo da se ponovi", naveo je Čović.

 

"Iskazano je opredjeljenje da HNS dobije na težni, da pokažemo zajedništvo u BiH kada je u pitanju skora budućnost. Više smo pričali o budućnosti, nego o prošlosti", naveo je Čović.

 

Na sastanku sa predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istaknuo je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH.

 

"Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati šta moramo cijeniti od evropskih vrijednosti - i zaštiti svoj narod", kazao je Čović na koncu obraćanja.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u Mostaru da logoraši nemaju osnova da tuže Hrvatsku nakon haške presude šestorki, javlja Al Jazeera Balkans.

 

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, rekao je da Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH.

 

"To dokazujemo kontinuirano ne samo po broju posjeta, nego i temeljem zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade, stalnog povećanja gospodarske razmjene i međusobnih ulaganja, te snažne i čvrste potpore na europskom putu BiH", rekao je Plenković.

 

Na sastanku s predstavnicima HNS-a, koji okuplja hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini, Plenković je rekao kako je posjet u Mostaru došao u kontekstu presude Haškog suda u slučaju "Prlić i ostali", te je izrazio "vrlo jasno žaljenje zbog svih žrtava obuhvaćenih presudom ali i za sve druge zločine koji su se dogodili u BiH, uključujući i one koje su se dogodili prema Hrvatima".

 

Komentirajući presudu, kojim je bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne potvrđena krivnja za ratne zločine i zatvorske kazne u ukupnom trajanju 111 godina, podsjetio je kako je "Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od onih koja je predlagala uspostavu suda".

 

Sud je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovao politički vrh Republike Hrvatske u vrijeme rata u BiH.

 

"Dilema da li se prihvaća presuda je neupitna. To nije sud koji sudi državama, nego sud koji utvrđuje odgovornost pojedinca. Moramo naći distinkciju – presuda se poštuje, iako nismo uspjeli iskazati svoj stav u tri navrata kad smo nastojali dobiti status prijatelja suda i govoriti o optužbama za udruženi zločinački pothvat", ukazao je Plenković.

 

Govorio je i o tome da "Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni", navodeći kako se to odnosi na izmjenu Izbornog zakona BiH.

 

"Namjera nam je pomoći BiH, ali i da opstojnost hrvatskog naroda bude temeljna zadaća svake hrvatske vlade. Solidarnost i potpora Hrvatima je čvrsta i jasna, a takvu politiku ćemo i dalje voditi", dodao je.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook