video/ stihovi koji su se pjevali u cijelom regionu

Ovo niste znali o Čolinom hitu 'Ti si mi u krvi': Čije su maslo 'cigani čergari', čije 'haremski čuvari' i još štošta...

Nedjeljni magazin04.12.17, 19:52h

Ovo niste znali o Čolinom hitu 'Ti si mi u krvi': Čije su maslo 'cigani čergari', čije 'haremski čuvari' i još štošta...
Jedna od najpoznatijih Čolićevih, možda i najljepša ljubavna pjesma jugoslovenske pop muzičke scene, „Ti si mi u krvi“, je takođe nastala kao plod njihove saradnje

 

Koliko je plodonosna bila saradnja Kornelija Kovača i Zdravka Čolića potvrđuju evergrin pjesme koje su nastale kao rezultat njihovog zajedničkog djelovanja- piše Express.

 

„April u Beogradu“, „Jedna zima s Kristinom“ i „Zvao sam je Emili“ su samo neke od tih pjesama. Jedna od najpoznatijih Čolićevih, možda i najljepša ljubavna pjesma jugoslovenske pop muzičke scene, „Ti si mi u krvi“, je takođe nastala kao plod njihove saradnje. Autor teksta je Kornelijeva supruga Spomenka. Budući da u to vrijeme nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u cijelu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga.

 

zdravko-colic


Njih dvoje su razgovarali cijelo jedno poslijepodne, nakon čega Bajaga zakJjučuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, „Ti si mi u krvi“, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije Kovač. Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i „Ruška“ i „Ti možeš sve, al’ jedno ne“.

 

 

Anegdote vezane za nastanak ove pjesme prisjetio se i kompozitor Kornelije Kovač:

 

-Kada sam Čoli pustio prvu verziju, „Ti si mi u krvi“ nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam htio da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam htio da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i vjerovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima. Bajaga je bio važan katalizator ideja dok su zajedno pokušavali da slože nešto dobro, ali sam bio siguran da su Cigani čergari Spomenkina ideja, znajući za njenu ljubav prema muzici Cigana Ivanovića, ali sam isto tako znao da su haremski čuvari Bajagino maslo.

 

Zanimljivo je i šta je Zdravko kaže o ovoj pjesmi:

 

-Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pjesma Ti si mi u krvi, ili Ona spava. Bez obzira kako se zove, ona sa razumijevanjem prihvata što sam morao da joj promijenim ime – da nas ne otkriju.

 

Spomenka Kovač je bila poznata i kao scenarista, a kasnije je pisala pjesme za brojne izvođače, među kojima su: Bisera Veletanlić, Kemal Monteno, Neda Ukraden, Nina Badrić i Severina. Vanvremenska pjesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića Ti si mi u krvi, će još dugo pratiti rađanje brojnih ljubavi.

 

(DEPO  PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook