Istraživanja dokazuju da se kancer, dijabetes i srčana oboljenja mogu spriječiti reguliranjem režima ishrane i ubacivanjem jaja u redovan jelovnik.
Mnogi izbjegavaju jaja zbog straha od salmonele ili holesterola, ali jaja su bogata vitaminom D, mineralima i betakarotenom, pa su odličan lijek protiv upalnih procesa u tijelu i sprječavaju štetu koju mogu stvoriti slobodni radikali u reakciji sa ćelijama u organizmu.
Stručnjaci ističu da je najzdravije jesti tvrdo kuhana i poširana jaja, jer imaju najmanje kalorija.
Također, preporučuje se fritata spremljena na tihoj vatri. Stručnjaci se slažu da je važno dobro skuhati jaja kako biste izbjegli rizik da dobijete salmonelu. Savjetuje se i da za pripremu jaja koristite biljno ulje, poput kokosovog.
(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook