Nakon dramatičnih događaja u haškoj sudnici

Advokat: 'Praljak nam je to najavljivao'; Svjedok: 'Bilo je užasno, klonuo je u stolici, bio je neko iz koga je nestajao život...'

Hronika01.12.17, 08:36h

Advokat: 'Praljak nam je to najavljivao'; Svjedok: 'Bilo je užasno, klonuo je u stolici, bio je neko iz koga je nestajao život...'
Teško mi je i zamisliti kako je proveo noć, razmišljajući o tome, govori Praljkova advokatica o posljednjoj noći koju je Praljak proveo vjerovatno razmišljajući kako će si oduzeti život

 

Praljak uronjen u rat smanjuje količinu zla u tom ratu za jedinicu jedan Praljak - parafraza je Arhimedovog zakona koju je Slobodan Praljak primjenjivao na sebe, podsjetila je njegova advokatica Nika Pinter govoreći o svom branjeniku nakon dolaska iz Haaga.

 

- Razgovarali smo telefonom, bio je hladan, uobičajen, sve je izgledalo normalno, ni po čemu se nije moglo naslutiti da će se ono dogoditi - kaže Pinter za Jutarnji.hr.

 

- Teško mi je i zamisliti kako je proveo noć, razmišljajući o tome - govori Praljkova advokatica o posljednjoj noći koju je Praljak proveo vjerovatno razmišljajući kako će si oduzeti život.

 

- Praljak je svjesno donio tu odluku, nije si mogao dopustiti niti da jedan sat provede kao ratni zločinac. Da je bio osuđen za jednu osobu, isto bi učinio. On je bio takav. Nije htio pristati na takvu presudu jer on nije bio zapovjednik koji je sjedio u kancelarijama, bio je na terenu, za svaki je zločin tražio odgovornost. Njegov je stav bio da tamo gdje je on - nema ratnih zločina. S time se nije slagao i nije na kraju mogao podnijeti da bude osuđen kao ratni zločinac - govori Nika Pinter.

 

Užasni trenuci

 

Drugi advokati koji su ga vidjeli u sudnici i neposredno prije toga pri ulasku kažu da se na Praljku nije moglo primijetiti da išta planira. Izgledao je kao i uvijek, samo su nedostajale šale kojima bi ponekad popratio pozdrav na početku ročišta. Bio je ozbiljan, kako je u redu i očekivati od nekoga kome se izriče konačna presuda.

 

Sam trenutak kada je Praljak popio otrov u sudnici Nika Pinter nije vidjela, raspored u sudnicama je takav da su optuženici smješteni iza dugog stola u posljednjem redu, a paralelno ispred njih se nalazi stol za advokate optuženih. Advokati imaju po nekoliko monitora ispred sebe i najčešće se vrijeme u sudnici provodi tako da svi na ekranima prate riječi sudaca koji čitaju dokumente. Jedan od monitora jest i ekran na kojem se emitira prijenos kamere Suda za ratne zločine, tako da advokati mogu vidjeti isto ono što, primjerice, vide i gledatelji koji na televizijskim ekranima prate suđenja. Pinter nije gledala u monitor koji prikazuje snimku kamere, a ni nakon svega nije pogledala snimku. Kaže da joj je to suviše teško i da ne može.

 

- U jednom je trenutku neko zvao doktora, čini mi se, ali sam N. tada čula Praljka kako kaže da je popio otrov - opisuje trenutak kada je nastao haos u sudnici, kada su i sudski službenici počeli ustajati sa svojih mjesta, i kada je bilo jasno da je Slobodanu Praljku pozlilo nakon što je popio nepoznati otrov. Još uvijek niko ne zna što je popio, niti kako je uspio nabaviti i unijeti sa sobom sredstvo kojim se ubio. Tada je, shvativši da se događa nešto neočekivano i strašno, zarila glavu u ruke i počela se tresti. Kolege su tražili od sudaca da dopusti Niki Pinter da izađe iz sudnice.

 

Upozorenja

 

- Bilo je užasno, u jednom je trenutku klonuo u stolici, bio je neko iz koga je nestajao život - rekla je za Jutarnji list osoba koja je bila u sudnici, ali je tražila da joj se ne otkriva identitet, ističući kako je nevjerovatno da je liječnicima trebalo toliko dugo da dođu do zgrade Suda i da se na kraju dogodi da se jednostavno pusti da čovjek umre bez adekvatne pomoći.

 

- Praljak nam je to u stvari najavljivao - kaže Božidar Kovačić, advokat koji je s Nikom Pinter branio Praljka u prvostupanjskom postupku, prisjećajući se perioda dugog gotovo četrnaest godina tokom kojih je imao vrlo intenzivne kontakte s Praljkom.

 

- Gledajući unatrag, on nam je cijelo vrijeme to govorio - prisjeća se Kovačić.

 

- Ja neću biti ratni zločinac, to je bio njegov stav. Nije si htio dopustiti da bude obilježen tom stigmom ratnog zločinca. Ljudi se znaju pretvarati, glumiti, ali kod Praljka to nije bio slučaj. S vremenom smo shvatili da je uistinu čovjek vrlo visokih moralnih načela i da mu je karakteristika njegova života kao ratnog zločinca bila neprihvatljiva - kaže Kovačić.

 

Praljkovi advokati kažu da ga je povrijedilo to što Sud nije uzimao u obzir dokaze koje im je on nudio, stotine dokumenata u kojima se tražila odgovornost pripadnika HVO-a, hiljade prijava koje su suci, smatraju advokati, jednostavno ignorirali.

 

- Izricanje presude bilo je kao da slušamo optužnicu, nije postojao nikakav pomak - kaže Pinter, dodajući da je Praljak vjerovatno bio zadovoljan kada je Sud donio odluku da je Stari Most u Mostaru ipak bio vojni cilj.

 

U ovom trenutku niko ne zna koja je procedura transfera tijela Slobodana Praljka u Hrvatsku. U svakom slučaju, ispraćaj će biti isključivo u krugu porodice. Holandska policija sada provodi istragu, Nika Pinter je u dva navrata davala izjavu, prvo u zgradi Suda, a potom i u policijskoj postaji.

 

Ostali optuženici sada, nakon izricanja pravomoćne presude, moraju biti upućeni na izdržavanje kazne. U slučaju Valentina Ćorića, osuđenog na 16 godina zatvora, to znači da mora otići na izdržavanje još oko devet mjeseci kako bi ispunio uvjet od dvije trećine kazne, nakon čega može biti pušten na slobodu. Svi su advokati već tražili da se vrijeme koje su optuženici proveli u Hrvatskoj, kada su pušteni na uvjetnu slobodu, na razne odmore, a bili u kućnom pritvoru, uračuna u vrijeme pritvora, no Sud je odbio te zahtjeve. Za one koji su pritom bili na medicinskom liječenju upitno je hoće li im i to vrijeme biti uračunato u pritvor.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook