I kod nas zaživjela digitalna valuta

U Hrvatskoj se za Bitcoin već može kupiti kuća, u BiH automobili

Biznis Klub30.11.17, 13:22h

U Hrvatskoj se za Bitcoin već može kupiti kuća, u BiH automobili
Da je Bitcoin već stigao i u BiH govori podatak da se na oglasnoj stranici OLX nude automobili koje je moguće kupiti za digitalnu valutu

 

U Hrvatskoj se pojavila prva kuća koju je moguće kupiti za Bitcoin, dok se u BiH za digitalnu valutu već mogu kupovati razne stvari, između ostalog i automobili, piše BiznisInfo.
 
Oglas o prodaji kuće u Hruševcu Pušćanskom nedaleko Zaprešića objavljen na oglasnoj stranici Njuškalo prije mjesec dana a danas je privukao pažnju javnosti kada se saznalo da se radi o prvoj nekretnini u Hrvatskoj koja se može kupiti u digitalnoj valuti Bitcoin.
 
Naime, kuća od 275 kvadrata stambenog prostora i više od 750 kvadrata okućnice nudi se u zamjenu ili prodaju za 663 hiljada kuna, odnosno 88 hiljada eura ili 10 Bitcoina (BTC).
 
Vlasnici koji su željeli ostati anonimni kažu da su prilikom predaje oglasa pomislili zašto ne uvrstiti i tu novu sve rasprostranjeniju i sve prihvaćeniju valutu jer smatraju da i banke BTC sve više prihvataju kao uobičajeno sredstvo plaćanja.
 
Da je Bitcoin već stigao i u BiH govori podatak da se na oglasnoj stranici OLX nude automobili koje je moguće kupiti za digitalnu valutu, piše BiznisInfo.
 
Tako je, naprimjer, prije 24 dana objavljen oglas za Lexus SC 430 za koji vlasnik iz Banjaluke kaže da ga je moguće platiti u Bitcoinu. Za Bitcoin se može kupiti i BMW u Jajcu za koji je oglas objavljen prije 18 dana.
 
Inače, za mišljenje o ovome su hrvatski novinari pitali i člana Upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Hrvoja Prpića koji kaže da je u Bitcoin trebalo uložiti  odavno.
 
– Više se gotovo i ne radi o novitetu, vani su digitalne valute rasprostranjene, a ni kod nas nisu njihova prisutnost nije više sramežljiva. Uzmemo li u obzir podatak da je dnevni promet Bitcoina četiri milijarde dolara, sve bi nam trebalo biti jasno, rekao je on za hrvatske medije.
 
 
(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook