Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Haška presuda ne odgovara činjenicama i Sabor je odbacuje! Trebamo voditi računa o Hrvatima u BiH...

Front29.11.17, 18:26h

Haška presuda ne odgovara činjenicama i Sabor je odbacuje! Trebamo voditi računa o Hrvatima u BiH...
Dogovoreno je da Hrvatski sabor uskoro organizira tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je nakon jednosatne sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora najavio da će na početku sutrašnje sjednice pročitati zajedničku izjavu svih stranaka u vezi haške presude, za koju taj sabor smatra da ne odgovara povijesnim činjenicama, nepravedna je, te je odbacuje.

 

"Dominantan je stav, gotovo jedinstven, da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da ju svi zajedno odbacujemo", rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

 

“Suglasili smo se također da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata koji žive u BiH”, dodao je.

 

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će napraviti temeljitu analizu nakon što u pisanoj formi dobije presudu i nakon toga poduzeti potrebne pravne, političke i diplomatske radnje.

 

Dogovoreno je da Hrvatski sabor uskoro organizira tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH, javlja Hina. 

 

"Nakon što vidimo i pisanu presudu, vjerojatno ćemo, nadam se stopostotnim dogovorom i suglasjem, donijeti deklaraciju Hrvatskog sabora koja će prokomentirati taj stav haškoga suda", najavio je Jandroković.

 

Što se tiče eventualnih pravnih koraka, Jandroković je rekao da se u raspravi spominjao institut revizije, te dodao da će oni koji se time bave poduzeti sve moguće pravne korake da bi osporili ovu presudu.

 

"Potrebno je djelovati politički i diplomatski, i siguran sam da će to biti i učinjeno", poručio je šef Hrvatskog sabora.

 

S druge, pak, strane potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a Goran Beus Richembergh oglasio se na Facebooku poručivši da njegova stranka neće sudjelovati u instrumentaliziranju Hrvatskog sabora.

 

"Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati", poručio je Beus Richembergh.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook