VIDEO/ Bakir Izetbegović smatra da je 'stavljen pečat na tamni dio historije'

Hrvatska politika imala je dvije dimenzije u BiH: Jedna je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat, a druga..

Front29.11.17, 17:24h

Hrvatska politika imala je dvije dimenzije u BiH: Jedna je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat, a druga..
Sud se bavi zločinom i zločincima, dakle tamnom stranom. Mi želimo ostvariti saradnju sa svjetlom stranom i izgraditi buduće prijateljske i dobrosusjedske odnose, rekao je Izetbegović

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se obratio javnosti nakon današnje presude u Haagu u predmetu "Jadranko Prlić i ostali", gdje je kazao da su oduvijek postojale dvije strane hrvatske politike u BiH.

 

"Sud je obavio ogroman posao bazirajući presude na velikim pretresima. Temeljitim radom je afirmisao ugled i vratio osjećaj djelimične satisfakcije žrtvama i porodicama žrtava. To je institucija i presude treba prihvatiti iskreno i provesti ih. Posljednju presudu je izrekao Jadranku Prliću i grupi koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici na čelu sa Tuđmanom", kazao je Izetbegović.

 

Dodao je da se žrtve, ali niti zločinci nikad neće zaboraviti.

 

"Vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob. HVO i HZ HB su bile u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake, organizovani koncentracioni logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način stavljen je pečat na tamni dio historije. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i ovdje imala dvije dimenzije: Jedno je neuspjeli UZP i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate, drugo je svjetlo lice hrvatske politike koje se borilo i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata", poručio je Izetbegović i dodao:

 

"Sud se bavi zločinom i zločincima, dakle tamnom stranom. Mi želimo ostvariti saradnju sa svjetlom stranom i izgraditi buduće prijateljske i dobrosusjedske odnose".

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook