dok očekuju pravdu

Žrtve u Hagu uoči presude Prliću i ostalima: Lomili su mi ruke, dobijao sam batine...

Hronika29.11.17, 08:50h

Žrtve u Hagu uoči presude Prliću i ostalima: Lomili su mi ruke, dobijao sam batine...
Demirović je razgovarala i sa jednim od bivših logoraša koji je preživio mjesece u logorima tzv. Herceg-Bosne Mustafom Škaljom

 

Predsjednik Ratnih vojnih invalida Haris Kljako je u razgovoru sa reporterkom Jasminom Demirović koja se nalazi u Hagu rekao kako vjeruje u pravdu, te da Haški tribunal ne bi trebao zanemariti sve činjenice koje ima u vezi današnje presude Prliću i ostalima- piše N1.

 

"Mi ne želimo da ovu presudu zloupotrebljavamo u dnevno-političke svrhe, nego da pojedincima koji su u to vrijeme htjeli da naprave tzv. Herceg-Bosnu bude izrečena kazna", rekao je Kljako te dodao kako vjeruje u pravdu, kao i da Haški tribunal "ima dovoljno snage da potvrdi sve činjenice, dokumente, i svjedoke da ih osudi".

 

Demirović je razgovarala i sa jednim od bivših logoraša koji je preživio mjesece u logorima tzv. Herceg-Bosne Mustafom Škaljom.

 

"Od Heliodroma, Gabele, Ljubuškog... Mene uzmu emocije rata, neka bude pravedna presuda, a ostalo neka bude kako hoće. Lomili su mi ruke, batine sam dobijao. Vjerujem u pravdu i želim da pravda pobijedi. Neka dobije šta su zaslužili samo nek bude udruženi zločinački poduhvat jer je činjenica da je od Tuđmana počela Herceg-Bosna i neka tako presudi", kazao je Škaljo.

 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći drugostepenu presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, čelnim ljudima tzv. Herceg-Bosne.

 

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća koja je izrečena 29. maja 2013. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić je osuđen na 10 godina zatvora.

 

Tokom suđenja koje je završilo 2. marta 2011., Vijeće je uvrstilo u spis skoro 10.000 dokaznih predmeta i saslušalo 145 svjedoka optužbe, među kojima šest vještaka, kao i 61 svjedoka odbrane, među kojima sedam vještaka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook