INCIDENT/ Za jedne aparthejd, za druge ustavno pravo

Bošnjački đaci greškom ušli u autobus za hrvatske učenike: Kad je vozač shvatio da vozi 'pogrešnu' djecu...

Hronika28.11.17, 09:57h

Bošnjački đaci greškom ušli u autobus za hrvatske učenike: Kad je vozač shvatio da vozi 'pogrešnu' djecu...
Skandal je izbio jesenas, kada je nekoliko bošnjačkih đaka, koji su ranije završili nastavu, ušlo u “hrvatski” autobus

 

Za jedne aparthejd, za druge ustavno pravo na obrazovanje na svom jeziku, tek činjenica je da djeca u ovom srednjobosanskom gradiću žive odvojeno.

 

Problem star 16 godina eskalirao je u septembru, kada su roditelji Bošnjaci bojkotovali nastavu, zato što njihova djeca nisu imala pristup fiskluturnoj sali, a ponovo je aktuelizovan ovih dana.

 

Naime, Osnovna škola “Kiseljak”, koju pohađaju mali Hrvati “stanuje” u predratnoj školskoj zgradi, koja ima i salu za fizičko, dok mali Bošnjaci, đaci OŠ “Kiseljak 1”, na nastavu idu u nekadašnji vrtić, pa godinama nisu imali adekvatnu nastavu fizičkog.

 

Oko sale su se predstavnici dvije škole i roditelji nekako nagodili, ali prevoz đačkim autobusima, odvojenim po nacionalnom ključu, i dalje je aktuelan.

 

Skandal je izbio jesenas, kada je nekoliko bošnjačkih đaka, koji su ranije završili nastavu, ušlo u “hrvatski” autobus.

 

Kad je shvatio da vozi “pogrešnu” djecu, vozač je stao i rekao da “bošnjačka djeca izađu, jer je to autobus za hrvatsku djecu”.

 

Ovaj incident je digao na noge Bošnjake i medije, ali mnogi Hrvati u Kiseljaku tvrde da je sve to “prenaduvano” i da je problem samo u tome što se vozač “nespretno izrazio”, piše EuroBlic.

 

- Ma kakva segregacija! Vozač je rekao nešto što nije trebalo, ali samo zato što se uplašio da u autobusu neće biti dovoljno mjesta za djecu koju je dužan da vozi, a mediji su od toga isfabrikovali slučaj – kaže majka osnovca koji nastavu pohađa po hrvatskom planu i programu, što je, tvrdi ona, “ustavom zagarantovano pravo”.

 

Tek malo primirenu buru prije nekoliko dana ponovo zatalasala jedna majka, koja je na građanskoj platformi objavi.ba napisala da njeno dijete, koje je zakasnilo na autobus za bošnjačke đake, drugi vozač, koji vozi hrvatsku djecu, nije htio da poveze, s obrazoloženjem da mu je “zabranjeno da vozi tu djecu”.

 

- Ovo je aparthejd! Dok smo živjeli u Jugoslaviji bili smo slobodni, još u doba kad je u Americi postojala segergacija, pa crnci i bijelci nisu mogli u iste autobuse. Danas smo se zamijenili. Mi imamo mržnju i autobuse za “različitu djecu”, dok je u Amerci ne tako davno crnac bio predsjednik – napisala je ova majka, pitajući se kako vozači uopšte znaju koje je dijete Bošnjak, a koje Hrvat.

 

Ministarka obrazovanja Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, tvrdi da u Kiseljaku nema nikakvih problema sa prevozom đaka.

 

- Djecu niko ne razdvaja, to je ispolitizovano, imamo samo različite polaske autobusa, jer nastava u dvije osnovne škole počinje i završava u različito vrijeme. Ne znam za slučajeve koje navodite, meni se niko nije žalio, da jeste reagovala bih – kaže Čerkez.

 

I Nermin Merhemić, direktor OŠ “Kiseljak 1”, mada ne spori da postoje odvojeni autobusi zbog “velikog broja đaka u obje škole”, kaže da je danas “situacija znatno bolja nego prije nekoliko godina”.

 

- Evo, nekoliko djece Hrvata ide našim autobusom na trening, djeci to ne smeta, a ja sam vozaču strogo podvukao da im ne smije praviti probleme – kaže Merhemić.

 

“Globtur” protiv “Centrotransa”

 

U Kiseljaku bitku sa nacionalnim predznakom vode i prevoznici koji voze osnovce. Dok je ranije kiseljačke đake, i Hrvate i Bošnjake, u različitim terminima, vozio isti prevoznik “Globtur” iz Međugorja, od ove godine dio posla je, preko tendera dobio je sarajevski “Centrotrans”.

 

Ministarka Katica Čerkez tvrdi da i podjela posla i profita ima veze sa “podizanjem medijske prašine” oko prevoza đaka.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook