Izmišljena historija

Jeste li znali da je entitet RS postojao još 1954. godine?

Hronika27.11.17, 08:47h

Jeste li znali da je entitet RS postojao još 1954. godine?
Uporedo sa negiranjem državnosti Bosne i Hercegovine te kontinuiteta postojanja države u njenim historijskim granicama, politički vrh i mediji u entitetu RS nastoje taj dio Bosne i Hercegovine predstaviti kao suverenu cjelinu sa odlikama državnosti

 

Jeste li znali da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) postojao i 1954. godine? Sudeći prema banjalučkom dnevnom listu Glas Srpske taj entitet ne samo da je postojao, nego je imao i svoje najbolje sportiste.

 

Iako je entitet RS nastao 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, to nije spriječilo Glas Srpske da za 14. decembar ove godine najavi "63. izbor deset najboljih sportista RS-a". Sudeći prema tom broju manifestacija u organizaciji pomenutog medija, entitet RS je postojao još 1954. godine, ili čak još ranije, ukoliko se za vrijeme rata u BiH nisu organizirale slične manifestacije.

 

Organizatori dodjele nagrada su škrti na pojašnjenjima nelogičnosti u vezi sa brojem manifestacija, što je i razumljivo, s obzirom da ni teritorijalna cjelina sa koje se biraju najbolje sportiste, a ni sam organizator, nisu postojali prije 63 godine.

 

Uporedo sa negiranjem državnosti Bosne i Hercegovine te kontinuiteta postojanja države u njenim historijskim granicama, politički vrh i mediji u entitetu RS nastoje taj dio Bosne i Hercegovine predstaviti kao suverenu cjelinu sa odlikama državnosti.

 

Na kakvim čvrstim temeljima se gradi ta iluzija, pokazuje i "63 godine biranja najboljih sportista RS-a".

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook