TRN U OKU BH. LIDERIMA

25. novembar putokaz za ovu zemlju: Koliko je ZAVNOBiH vizionarski važan za Bosnu i Hercegovinu?

Hronika25.11.17, 08:46h

25. novembar putokaz za ovu zemlju: Koliko je ZAVNOBiH vizionarski važan za Bosnu i Hercegovinu?
Zahvaljujući ZAVNOBiH-u, imali smo osnovu za našu nezavisnost 1992. godine, tako da s pravom 25. novembar slavimo kao svoj Dan državnosti

 

 

Nezavisni blok povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine: 

 

Države imaju događaje, dokumente koji joj kroz historiju daju obrise postojanosti, tradicije, kontinuiteta državnosti. Bosna i Hercegovina ima Povelju Kulina bana, ima kontituitet svog historijskog habitusa kroz stoljeća, a 25. novembra 1943. godine delegati sa prostora čitave zemlje usvojili su rezoluciju ZAVNOBiH-a kojom su narodi Bosne i Hercegovine u okvirima tadašnje Jugoslavije obnovili svoju državnost. 


Zahvaljujući ZAVNOBiH-u, imali smo osnovu za našu nezavisnost 1992. godine, tako da s pravom 25. novembar slavimo kao svoj Dan državnosti. 


Historijske činjenice su na strani ZANOBiH-a, a u njegovom sadržaju utvrđeni ključni elementi modernog društva, pa i danas najvažniji – da Bosna i Hercegovina ne može biti ekskluzivno vlasništvo nijednog od triju njeznih konstitutivnih naroda. 


- Koliko je ZAVNOBiH bio vizionarski važan za ovu zemlju, najbolje govori podatak da se u Mrkonjić Gradu skupilo 247 delegata svih nacionalnosti iz svih krajeva BiH koji su na bazi unutrašnjeg konsenzusa donijeli odluku o svojoj budućnosti, svrstavanje na stranu antifašista i otvaranje društva ka modernom razvoju. Aktuelni politički lideri danas pokazuju koliko su daleko od takvih odluka i vizije. Jučerašnji incident u Mostaru, nadalje, pokazuje da je ZAVNOBiH trn u oku onima koji ovu državu žele podijeliti po etničkim šavovima. Nama u Nezavisnom bloku je 25. novembar putokaz ka evropskoj perspektivi, ka modernoj državi zasnovanoj na unutrašnjem dogovoru i afirmaciji države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Ovo mora biti zemlja za sve naše ljude na čitavnom njenom prostoru, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.     
 

Nezavisni blok svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar, Dan državnosti, navodi se na kraju saopštenja Press službe NB-a

 

 

(DEPO PORTRAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook