OBRUŠAVA SE ZEMLJA I KAMEN

Nastavlja se drama u jamskom kopu na Rači: Spasioci zatekli mrtvo tijelo, ali ne mogu da se probiju kroz tunel...

Hronika24.11.17, 22:09h

Nastavlja se drama u jamskom kopu na Rači: Spasioci zatekli mrtvo tijelo, ali ne mogu da se probiju kroz tunel...
Od večernjih sati spasioci pokušavaju da iz urušenog i teško oštećenog jamskog kopa, koji je i bio urađen provizorno bez svih sigurnosnih mjera, iznesu nastradalu osobu


 

Višesatni napori dva specijalizirana tima Čete za spašavanje Rudnika mrkog uglja Zenica na pronalasku osobe u jamskom kopu na lokalitetu Rače kod Zenice bili su uspješni. Locirano je mjesto na kojem je nastradala osoba.


U traganju za tijelom nastradalog članovi spasilačke čete uspjeli su samo da naprave minimalnu komunikaciju za kretanje u cilju da što prije dođu do unesrećene osobe, ali su zatekli tijelo koje nije davalo znake života.


Probijanje uskog tunela u ne obezbjeđenom 40. metarskom jamskom kopu iziskivalo je velike napore od spasilaca i u večernjim satima u pomoć timovima Čete za spašavanje pristiglo je još nekoliko iskusnih rudara koji su pomogli.


Od večernjih sati spasioci pokušavaju da iz urušenog i teško oštećenog jamskog kopa, koji je i bio urađen provizorno bez svih sigurnosnih mjera, iznesu nastradalu osobu, ali je kretanje u malom prostoru onemogućeno dok se pod zemljom ne naprave širi prostori kako bi se moglo sigurnije kretati.


Dva spasilačka tima neprestano rade i ukoliko se do ponoći ne uspije izvući tijelo nastradale osobe, u Stanici za spašavanje zeničkog rudnika već je spreman još jedan spasilački tim pojačan sa rudarskim inženjerima, koji bi trebao da tokom noći pomogne u obavljanju neophodnih radova pod zemljom u teško oštećenom jamskom kopu.


Kako je službeno saznala Fena, u podzemnim prostorijama se i dalje obrušava kamen i zemlja, tako da sve kretnje moraju biti pažljivo planirane.


U akciji pronalaska nastradale osobe indirektno su sudjelovale stručne medicinske i policijske ekipe, mješoviti istražni tim kantonalnog tužilaštva i federalne rudarske inspekcije, koji će nakon izvlačenja nastradale osobe iz urušenog jamskog kopa obaviti uviđajne i istražne radnje u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i obavezama.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook