Bivši general Armije RBiH

Jovan Divjak: Za BiH se moramo boriti, mi nemamo rezervnu domovinu!

Front24.11.17, 09:34h

Jovan Divjak: Za BiH se moramo boriti, mi nemamo rezervnu domovinu!
Ratna atmosfera je prenijeta na djecu koji nemaju pojma o ratu. Postoji matrica o ratu da smo gubitnici. Pobijeđena je ideja Velike Srbije i Velike Hrvatske

 

Bivši general Armije RBiH Jovan Divjak u jutarnjem programu N1 televizije govorio je o Danu državnosti BiH, kakva je sadašnjost i budućnost naše zemlje, o presudama u Hagu i mladima u BiH.

 

Šta je vama, čovjeku koji je učestvovao u odbrani BiH, branio grad Sarajevo, svoj narod ljude i svoju čast između ostalog Dan državnosti BiH?

 

"Dan državnosti BiH trebamo obilježavati svih 365 dana u godini, a ne samo jedan dan. Za BiH se moramo boriti. Sa naslovnica treba izbaciti ubistva i silovanja, a trebamo pričati o pozitivnim stvarima. Za mene to znači trajni zadatak da se ostvari ono što je u deklaraciji na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a napisano. Platoforma BiH juna 1992. se oslanja na ono što je ustanovljeno u ratu protiv fašizma 1944./1945 godine. Pozitivnog i jedino iz tog ustava što je Dejton priznao su granice BiH. Insistiramo da se svaki dan treba zalagati, ne stranači i ne nacionalistički. Lijepo je rečeno "BiH ni srpska ni hrvatska ni muslimanska..." ali nažalost Dejtonski ustav kaže tri konstitutivna naroda i ostali", mišljenja je Divjak.

 

Divjak je kazao da su svi "veliki heroji nastali iz porodice, kao i velike kukavice poput Ratka Mladića".

 

"Ne prihvatajući ideje da je u svom toru najbolje. Lazarevska je napisala "U našem toru jako smrdi, ali nam je toplo...". Reakcije prije dva dana i reakcije koje će biti za sedam dana pokazuje da ljudi u BiH nisu svjesni reakcija protiv zvaničnih presuda, bez obzira jesu li izrečene u Hagu protiv zbog ratnih zločina ili ovdje zbog kriminala. Nisu svjesni da je to u korist svih građana BiH, a ne jednog naroda. Niko nije u Hagu rekao da je presuda protiv cijelog srpskog naroda, već je presuda jednom čovjeku", smatra Jovan Divjak.

 

Gost Novog dana je ispričao da je nedavno gledao jednu anketu sa pitanje "šta je za vas BiH".

 

"Ukupno 44 posto je odgovorila "BiH je moja ljubav, moja država, moja budućnost." Stvara se atmosfera da Republika Srpska nema svoje mjesto u BiH, da je njima ljepše preko Drine. Tu atmosferu stvaraju susjedi, a podržava međunarodna zajednica", izjavio je Divjak i dodao da dva kilometra od Sarajeva, u RS, uče djecu da je srpska vojska branila državu od ustaša i mudžahedina i o NATO bombardovanju. S druge strane se s pravom govori u genocidu, s pravom se govori o ratnim zločinima.

 

"Ratna atmosfera je prenijeta na djecu koji nemaju pojma o ratu. Postoji matrica o ratu da smo gubitnici. Pobijeđena je ideja Velike Srbije i Velike Hrvatske. Pobijeđena je činjenica da je proglašen ratnim zločincem i Karadžić i Mladić,  tu su i Plavšić i Krajišnik i svi oni koji su odgovorni za dešavanja od 1991. godine. do 1995."

 

Divjak je kazao da ga je iznenadila izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nakon presude Ratku Mladiću.

 

"Činilo mi se da Mektić drugačije gleda, iznenadila me njegova izjava. Ivanićeva izjava mi nije iznenađujuća. Vučić nije preuzeo ništa po pitanju Dodikovih izjava."

 

Dan državnosti nažalost uvijek prođe u sjeni podjela... Kako se treba odnositi prema državnim praznicima i kakvu sliku bh. politički vrh šalje sa nesinhronizovanim izjavama? Ove godine čini se i bez Dragana Čovića - predsjedavajućeg Predsjedništva BiH?

 

"Čovićev stav je pomalo čudan, ali ni to nije problem, iako je problem. Pravi problem je što je taj dan, koji je najznačaniji u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne, ne slave svi dijelovi BiH. U RS-u se potpuno ignoriše, a i dio tzv. Herceg-Bosne isto tako. Jedan bh. dio obilježava Dan državnosti BiH. BiH je naša jedna i jedina, ali nema jedinstvenog stava za nju. Bosnaci i Hercegovci nemaju rezervnu domovinu", poručio je Divjak.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!