ZLOSTAVLJANJE NA FACEBOOKU I YOUTUBE-U

Stop internet nasilju: Zastupnica SBB-a Zana Marjanović uputila u proceduru izmjene Krivičnog zakona FBiH

Hronika23.11.17, 23:24h

Stop internet nasilju: Zastupnica SBB-a Zana Marjanović uputila u proceduru izmjene Krivičnog zakona FBiH
Sa izuzetno brzim razvojem digitalnih mreža i naprava koje čine internet-sadržaj pristupačnim svim uzrastima, postalo je neophodno zakonski regulirati i ovu oblast

 


Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Federacije BiH Zana Marjanović uputila je u proceduru Nacrt zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH u svrhu utvrđivanja strožijih mjera zaštite i sankcija u slučaju internet-nasilja, tzv. cyberbulling, saopćeno je iz Pres-Centra SBB-a. Cilj ove inicijative je da zatvori pravne praznine po pitanju nezaštićenosti naših građana u internet-sferi.


Sa izuzetno brzim razvojem digitalnih mreža i naprava koje čine internet-sadržaj pristupačnim svim uzrastima, postalo je neophodno zakonski regulirati i ovu oblast.


Najmanje 80 posto djevojčica i djevojaka ispod 18 godina izložene su nekom obliku nasilništva ili zlostavljanja putem interneta, najčešće putem širenja ličnih i intimnih informacija na Facebooku ili videozapisa putem Youtube kanala.


Kada je riječ o nasilju u porodici, centri za pravnu pomoć građanima, kao i pravne institucije, izvještavaju da je nasilje u većini slučajeva propraćeno, omogućeno ili ojačano nasilničkim ponašanjem na društvenim mrežama ili elektronskim putem.


U isto vrijeme, nasilje i zloupotreba djece i maloljetnika, te njihovo vrbovanje u svrhu prostitucije, prodaje, ili ropstva u 21. stoljeću se planira, jača, izvodi i omogućava elektronskim putem, naročito korištenjem društvenih mreža.


Usvajanje Nacrta Zakona o dopunama Krivičnog zakona FBiH, predloženog od strane zastupnice Marjanović, prvi je korak prema adekvatnom reguliranju i sprečavanju djela zlostavljanja u virtuelnom svijetu i zaštiti građanki i građana FBiH, saopćeno je iz Pres-Centra SBB-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook