Izazvao uzvike radosti i ples prisutnih u parlamentu

Mugabe podnio ostavku na položaj predsjednika Zimbabvea: 'Moja odluka proizilazi iz moje brige za dobrobit naroda...'

Front21.11.17, 20:25h

Mugabe podnio ostavku na položaj predsjednika Zimbabvea: 'Moja odluka proizilazi iz moje brige za dobrobit naroda...'
Automobili su počeli trubiti sirenama na ulicama dok se vijest širila poput požara prijestonicom Harareom

 

Zimbabveanski čelnik Robert Mugabe podnio je ostavku na položaj predsjednika u utorak nakon 37 godina na vlasti, dok je parlament započeo s postupkom njegovog opoziva. 

 

- Moja odluka da dobrovoljno podnesem ostavku proizilazi iz moje brige za dobrobit naroda Zimbabvea i moje želje za bezbolnom, nenasilnom tranzicijom vlasti - navodu Mugabe u pismu koje je pročitano u parlamentu, izazivajući uzvike radosti i ples prisutnih.

 

Automobili su počeli trubiti sirenama na ulicama dok se vijest širila poput požara prijestonicom Harareom.

 

Mugabe, koji je bio najstariji šef države s 93 godine života, izjavio je da se trebaju pokrenuti procedure za uvođenje novog čelništva.

 

Mugabeova ostavka prekinula je proces opoziva koji je inicirala vladajuća stranka ZANU- PF nakon što je njen Centralni komitet glasao da smjeni svrgnutog predsjednika s čela stranke i izabere nedavno smjenjenog potpredsjednika Emmersona Mnangagwu za njegovog nasijednika, u potezu koji bi eventualno mogao dovesti do toga da Mnangagwa postane šef države.

 

Trenutno je Mnangagwa u egzilu i godinama je služio kao realizator Mugabeovih naređenja, s reputacijom popustljivog i nemilsrdnog i nimalo popularnog političara, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook