Addiko banka demantuje

Ne radi se ni o kakvim 'gerilcima', već klijentima koji su kreditno zaduženi!

Hronika21.11.17, 17:22h

Ne radi se ni o kakvim 'gerilcima', već klijentima koji su kreditno zaduženi!
Članovi Udruženja Švicarac nisu blokirali glavni ulaz u Centralu Banke, već se nalaze u "Zoni 24", dijelu banke koji je otvoren za javnost 24 sata, i koji se nalazi pred ulazom u poslovnicu banke, saopćeno je iz Addiko banke

 

Nakon što je oko 50 korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima blokiralo glavnu poslovnicu Addiko banke u Sarajevu, iz uprave ove banke stigao je demantij, u kojem između ostalog reaguju i na riječ "gerilci", koju je predsjednik UKK 'Švicarac' Kemal Duraković upotrijebio za naziv video snimka koji je objavio na svom Facebook profilu a koji je ilustrovao današnja dešavanja u poslovnici Addiko banke u Sarajevu. Demantij uprave Addiko banke objavljujemo u cjelosti:

 

 

Obzirom da ste u više navrata jednostrano izvještavali o problematici kredita sa valutnom klauzulom u CHF, bez da ste nas kontaktirali, objavljujući neprovjerena i ničim potkrijepljena saopštenja Udruženja, tražimo da u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima objavite slijedeće: 


grupa članova Udruženja Švicarac je nezakonito, bez najave i saglasnosti nadležnih organa, organizovala okupljanje i pokušala blokirati poslovnicu Addiko banke na Alipašinom Polju. Obzirom da su okupljanja članova Udruženja nasilna, te da ugrožavaju sigurnost drugih klijenata, zaposlenika Banke, ali i poslovanje Banke, preduzet ćemo mjere krivičnog gonjenja odgovornih osoba s ciljem zaštite imovine Banke, sigurnosti i života zaposlenika i ostalih klijenata.  


članovi Udruženja Švicarac nisu blokirali glavni ulaz u Centralu Banke, već se nalaze u "Zoni 24", dijelu banke koji je otvoren za javnost 24 sata, i koji se nalazi pred ulazom u poslovnicu banke. Ne stoji vaša konstatacija da je Centrala banke, odnosno glavni hol blokiran. Tražimo da informaciju koju ste plasirali povučete.


nijedan član Udruženja Švicarac se ne nalazi u holu poslovne zgrade Centrale, niti se i u jednom trenutku nalazio, u što ste se mogli uvjeriti slanjem novinara na teren ili kontaktiranjem Banke.


ne radi se ni o kakvim "gerilcima", već klijentima koji su kreditni dužnici, a među kojima je značajan dio onih koji svoje kreditne obaveze, za kredite koje su svjesno ugovorili (uz napomenu da je zakonitost ugovora potvrđena na Vrhovom sudu FBIH i Vrhovnom sudu RS) i svojim potpisom potvrdili, ne plaćaju. Među njima je i veliki dio koji te obaveze ne izvršavaju već godinama ni na koji način, za razliku od većine drugih građana BiH, koji svoje ugovorne obaveze izvršavaju u skladu sa ugovorima koje su potpisali.


Addiko Bank dd Sarajevo je nedavno komunicirala da ne vrši deložacije, niti je tokom ove godine izvršila ijednu deložaciju po ovom osnovu. Molim vas da demantirate informaciju u vašem tekstu ili pružite dokaz za navedeno.


U više smo navrata komunicirali da ne postoji nijedna pravosnažna, drugostepena stepena presuda kojom je osporena ništavnost valutne klauzule u CHF. Naprotiv, postoje mišljenja i presude Vrhovnih sudova RS i FBIH, koje potvrđuju zakonitost te klauzule. Iako svjesni da sudskim putem gube, predstavnici Udruženja nastavljaju obmanjivati javnost.
 

Što se tiče podataka o broju korisnika, Banka, Federalna agencija za bankarstvo, Vlada FBIH i Ministarstvo finansija FBIH imaju tačne i jedine potvrđene podatke, dok Udruženje svjesno manipuliše javnost sa navodnim stotinama i hiljadama neriješenih korisnika, iako nije u mogućnosti za mjesec dana obezbijediti više od 223 potpisa za vlastiti prijedlag konverzije.


O prijedlogu Zakona i njegovim efektima nedavno je objavljen intervju sa cijenjenom profesoricom Adisom Omerbegović, a koja je kao ekonomski stručnjak pojasnila kakvi su efekti usvajanja Zakona. Sedmicu ranije je i ugledni advokat g. Branko Marić iznio svoje viđenje ovog zakona, a koje se ukratko može sažeti u terminu "protuustavan".

 

Donekle shvatamo potrebu i pokušaj povećanja posjećenosti portala senzacionalističkim izvještavanjem, te naslovima sa dramatičnim sadržajem, ali vjerujemo da promovisanje i podsticanje nezakonitih aktivnosti (a ova okupljanja to jesu) nije način za to. 

 

Za bilo kakve informacije stojimo vam na raspolaganju. 

 

Srdačan pozdrav, 

 

Odjel Uprave, korporativne komunikacije 
Addiko Bank d.d. 
Trg solidarnosti 12, 71 000 Sarajevo, BiH 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook