FOTO/ Vječno počivalište Josipa Broza Tita

Srušen ulaz u Kuću cvijeća: Nema više kapije kroz koju je prošlo 20 miliona ljudi

Hronika16.11.17, 15:24h

Srušen ulaz u Kuću cvijeća: Nema više kapije kroz koju je prošlo 20 miliona ljudi
Gradilište, radnici, mašine i razrušen ulazni dio do mjesta vječnog počinka doživotnog predsjednika Jugoslavije, već nekoliko dana su slika koja dočekuje posjetioce

 

 

Slika bagera i potpuno porušenog ulaza u Titovu Kuću cvijeća na Dedinju, kroz koji je prethodnih decenija prošlo skoro 20 miliona ljudi, naljutila je Beograđane koji žive u tom kraju prijestolnice.

 

Gradilište, radnici, mašine i razrušen ulazni dio do mjesta vječnog počinka doživotnog predsjednika Jugoslavije, već nekoliko dana su slika koja dočekuje posjetioce u sklopu Muzeja historije Jugoslavije. Radovi na rekonstrukciji ulaznog objekta u Kuću cvijeća započeti su u ponedjeljak, a detalji projekta još nisu poznati.

 

kuca-cvijeca

 

Iz Muzeja historije Jugoslavije kratko je rečeno za Blic da je posrijedi tek započeta rekonstrukcija.

 

Kroz Kuću cvijeća od 1980. do 2012. prošlo je više od 17 miliona ljudi. Sagrađena je 1975. kao zimska bašta za potrebe Josipa Broza, i tada je nazivana Cvjećara. Kako je u njoj provodio dosta vremena, Tito je izrazio želju da u njoj bude i sahranjen, pa je 1980. preuređena u njegovo vječno počivalište.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!