UMJETNA INTELIGENCIJA I NAŠA BUDUĆNOST

Ima li mjesta panici: Dva chatbota ulaze u bar - početak vica ili kraj superiornosti ljudske rase?

Tehno15.11.17, 10:31h

Ima li mjesta panici: Dva chatbota ulaze u bar - početak vica ili kraj superiornosti ljudske rase?
Napredak u tehnologiji donosi nam lagodniju svakodnevicu. No pod koju cijenu? Elon Musk, suosnivač, CEO i produkt arhitekt u Tesli glasno upozorava na opasnost koju super inteligentni AI predstavljaju ljudskoj rasi

 

 


Sredinom 2017. Facebook je upario dva chatbota u razgovor. Nakon što su počeli komunicirati vlastitim jezikom, eksperiment je završen. Googleov AI za prevođenje razvio je vlastiti unutarnji jezik. U drugom eksperimentu roboti su naučili međusobno komunicirati kako bi dobili nagradu za uspješno izvršavanje zadataka.


Skynet….connecting?


Napredak u tehnologiji donosi nam lagodniju svakodnevicu. No pod koju cijenu? Elon Musk, suosnivač, CEO i produkt arhitekt u Tesli glasno upozorava na opasnost koju super inteligentni AI predstavljaju ljudskoj rasi.

 
S druge strane, Bill Gates objašnjava kako nema mjesta panici. S njime se slažu i drugi tech lideri, kao Mark Zuckerberg (Facebook) i John Giannandrea (Google).

 

umjetna-inteligencija-dam-1


Chatbotovi u regiji


U našu regiju chatbotovi su ušli na velika vrata. Addiko Banka u suradnji s Viberom predstavila je jesenas Chat banking, uslugu putem koje je moguće plaćanje tekstualnim porukama u Viber aplikaciji, a chatbotovi se koriste i u promotivnim kampanjama (MasterCard chatbot nagradna igra).


Za ili protiv umjetne inteligencije?


Umjetna inteligencija je već ovdje, na to utjecati ne možemo. Ipak, što vi mislite o budućnosti? Vidite li je kao Elon Musk, ili se priklanjate optimističnom stavu Billa Gatesa?


Dođite na DAMconf, poslušajte što o tome misle naši panelisti, a možete i sudjelovati u raspravi. DAMconf se održava u četvrtak, 16. novembra, a kotizacije možete kupiti na web stranici www.damconf.com.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!