Izetbegović srpski neprijatelj broj jedan

Dodik: Najbolje je da se raziđemo, monstrum od BiH ne može da funkcioniše

Hronika15.11.17, 08:22h

Dodik: Najbolje je da se raziđemo, monstrum od BiH ne može da funkcioniše
Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da nije realno da BiH prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsjedništvu".

 

Dodik je u emisiji "Upitnik" na televiziji "RTS" ponovio svoj raniji stav da je Izetbegović pokazao da je srpski neprijatelj broj jedan.

 

"Bakir Izetbegović je izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo predstavio sebe kao BiH, što on nije", rekao je Dodik, a potom dodao:

 

"Nijedna njegova odluka ne može biti validna bez ostalih. Sarajevo nisu ni Bakir Izetbegović, ni Muslimani, ni Bošnjaci, mora da bude po 'svetom trojstvu' tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik.

 

Ističe da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu, i da Bošnjaci žele da priznaju KiM. Za to je, kaže, potrebna saglasnost Srpske, "a toga neće biti".

 

Dodik je rekao da je u intervjuu za "Dojče vele" Izetbegović "umiješao priču o Sandžaku" i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

 

On je istakao da je Bakir Izetbegović za njega interesantan, te da on ne mrzi ni jednog muslimana.

 

"Ja ne mogu da volim BiH, ali je i ne mrzim, Ja ne mrzim ni jednog muslimana. Bakir Izetbegović je za mene interesantan jer mogu da se nosim s njim u svim političkim duelima", rekao je između ostalog predsjednik Srpske za "RTS".

 

Dodik je podsjetio na izjavu Bakira Izetbegovića da nastavlja politiku svog oca, i rekao da je ta politika "definisana kroz Islamsku deklaraciju".

 

Odgovarajući na pitanje da bi Izetbegoviću, koji bi uskoro trebalo da posjetiti Beograd, Dodik je rekao da Srbija nastoji da protežira saradnju u regionu, a ne sukobe.

 

Ipak, Dodik je ocijenio da će Bakir Izetbegović, ako dođe u Srbiju imati mnogo toga da objasni. Predsjednik Dodik je rekao da stavove koje iznosi Bakir Izetbegović nisu samo njegovi ili stavovi političkog Sarajeva već i dijela međunarodne zajednice što dokazuje i izjava ambasadora SAD Morin Kormak koja je rekla da Republika Srpska nije Kosovo.

 

"Kosovo je srpsko, što je neupitno prema Ustavu Srbije i svim međunarodnim dokumentima, i kršenjem međunarodnog prava pokušano je da se odvoji od Srbije", rakao je Dodik.

 

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je ponovio da Hrvatima treba dati treći entitet, jer su im mnoga prava, dodijeljena Dejtonom, ukinuta i osporena.

 

"Hrvatski narod je majorizovan u BiH, a ta majorizacija je najbolji put za njihov nestanak", rekao je Dodik.

 

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Srpske i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država.

 

"Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose. Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

 

Predsjednik Dodik je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspješan".

 

"Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati", upitao je Dodik.

 

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba.

 

"Gubimo vrijeme zajedno, Srpska ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo i u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

 

(RTRS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!