direktor BH-Gasa

Jasmin Salkić: Prijeti nam havarija, ako cijevi puknu...

Hronika13.11.17, 11:35h

Jasmin Salkić: Prijeti nam havarija, ako cijevi puknu...
Kapacitet u BiH jedva da zadovoljava potrebe. Sadašnji pravac ulaska je star 40 godina. Ulaz u BiH niko ne održava

 

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa bio je gost na televiziji N1 gdje je komentarisao situaciju sa snabdijevanjem BiH prirodnim gasom.

 

On je istakao da je situacija došla "do određenih tačaka koje se moraju riješiti u ovoj godini", kazavši da ugovor sa Srbijom ističe za manje od mjesec dana.

 

"Prethodnih godina se nije radilo na razvojnoj mreži iz više faktora. Priča se o Brodu, Zenici, da se širi mreža - može nastati problem sa sigurnosti snabdijevanja", pojasnio je Salkić.

 

"Imate problem da prikopčate većeg kupca", kazao je Salkić govoreći o problemima kakve gasovodna mreža BiH ima trenutno.

 

"Neophodan je novi pravac koji je predviđen regulativama, a postavlja se pitanje zašto se ne uključuje", naveo je direktor BH-Gasa.

 

"Kapacitet u BiH jedva da zadovoljava potrebe. Sadašnji pravac ulaska je star 40 godina. Ulaz u BiH niko ne održava. Može se desiti havarija, da cijevi puknu, najgore je da se to desi na zimu", ocijenio je Jasmin Salkić.

 

On je istakao da što se toga tiče - BiH nema alternativu.

 

"To je jedan pravac. Vrijeme je da se gradi infrastruktura. Izvršili smo stabilizaciju društva, radimo na južnoj interkonekciji, rade se studije", kazao je između ostalog sagovornik Alme Dautbegović Voloder u Novom danu.

 

On je ubijeđen da politika ima dosta veći utjecaj nego struka, kada se govori o ovoj temi.

 

"Sa premijerima entiteta sam u kontaktu. Pokušavam da objasnim šta ovo sve znači. Problem je vrijeme, radimo ad hoc. Pokušavamo da promijenimo priču, da se nešto krene raditi. Ova godina i nekako, sljedeća može biti problematična", naveo je Salkić.

 

On je istakao da gas kao gas nije problem, njega ima.

 

"Partneri iz Gazproma nisu problem, plaćamo sve. Problem su naslijeđeni ugovori. Slučaj sa Srbijom, Mađarskom, borba da se uđe na tržište Federacije BiH kroz neke druge stvari", izjavio je dodavši da nekoliko pojedinaca u ovom segmentu drži BiH kao državu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook