KIŠA, SNIJEG, JUGO, VJETAR I OLUJE

Budite spremni, Zoran Vakula najavio katastrofu: Promjena promjenu stiže, more se diže, snježna je granica sve niže...

Hronika12.11.17, 19:30h

Budite spremni, Zoran Vakula najavio katastrofu: Promjena promjenu stiže, more se diže, snježna je granica sve niže...
Poznati hrvatski i regionalni meteorolog najavio je drastičnu promjenu vremenskih prilika na sebi svojstven način, koja stiže prvo u Hrvatsku, a potom se širi po cijelom regionu. Dakle, budite spremni, evo šta prognozira Zoran Vakula u sedmici pred nama...

 

 

Izvor: HRT/Autor: Zoran Vakula

 

Promjena promjenu stiže,
more se već polako diže,
uskoro bi neka polja mogla izgledati kao ona od riže,
pri čemu će snježna granica biti sve niže,
a i sve više će ih se žaliti da im se kliže...


Premda ste o dugonajavljivanoj novoj promjeni vremena već vjerojatno mnogo toga čuli i pročitali, i u prozi i u rimi, i često obilna kiša, zahladnjenje, te snijeg u gorju i bura na Jadranu u studenome nisu neka novost, i mjerodavne su službe u pripravnosti, budući da će i ovoga ponedjeljka i utorka vrijeme diljem Hrvatske za većinu biti prilično nepovoljno, još jednom valja upozoriti na ozbiljnost situacije, kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja.


Kiša, snijeg, jugo, bura...


Planirate li u ponedjeljak i utorak na put kroz gorsku Hrvatsku - obavezno imajte zimsku opremu, ili odgodite putovanje, najbolje do druge polovine tjedna. Osim u gorju, gdje će već u ponedjeljak oko podneva mjestimice biti i debljeg snježnog pokrivača, snijega će, uglavnom pomiješanog s kišom, biti i u nekim nizinama, najprije središnje Hrvatske i unutrašnjosti Istre, kasnije i istočne Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. 


Lepršanje pahulja moguće je već u drugom dijelu ponedjeljka i na otocima sjevernog Jadrana, osobito na Krku, Rabu, Prviću i Pagu, do kojih, i s kojih, će putovanje biti otežano, s nekih i onemogućeno zbog bure, često olujne, na udare vjerojatno i orkanske bure. U utorak će ona početi slabjeti, ali potpuno normaliziranje prometa na sjevernom će se Jadranu vjerojatno dogoditi tek u četvrtak.


Zbog svega toga, i ponovno u mnogim mjestima obilne kiše, na srednjem i južnom Jadranu i jakog i olujnog juga i oštra, ponegdje i jače valovitog mora, a i vjerojatnog mjestimičnog olujnog nevremena, pozorno pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a i prometne informacije HAK-a sljedećih sati i dana, između ostaloga, i na medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT Meteo aplikaciju.


O klimatskim promjenama


I premda će zbog ove velike promjene vremena, snijega u studenome, bur(etin)e i zahladnjenja dežurni kritičari i komentatori koječega, pa i globalnog zatopljenja i klimatskih promjena ponavljati sumnje u ne postojanje istih, spoznaje o povezanosti ekstremnih vremenskih pojava i globalne i lokalne klime mogu se obnoviti, a neki se s njima možda i po prvi put upoznati, kroz ne tako davno gostovanje akademika Mirka Orlića, svjetski poznatog hrvatskog znanstvenika i profesora na zagrebačkom PMF-u u HTV emisiji Hrvatska u živo, a i u Studiju 4 prošloga ponedjeljka, gdje je najavio početak rada COP 23 - Svjetske klimatske konferencije u Bonnu.


Nastavak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook