Najmoćnija ljubavna priča našeg vremena

Bili su rođeni jedno za drugo, ali su se voljeli previše... A njihovu posljednju tajnu ona je odnijela sa sobom u grob...

Nedjeljni magazin10.11.17, 21:29h

Bili su rođeni jedno za drugo, ali su se voljeli previše... A njihovu posljednju tajnu ona je odnijela sa sobom u grob...
Kakve emocije! A ova ljubav, za koju mnogi kažu da je bila najuzbudljivija veza poznatih u 20. vijeku, počela je na poseban način

 

Izvor: Srbijadanas.com

 

Burna ljubav... Brak, pa razvod, pa opet vjenčanje...

 
Tako je izgledala veza legendarnih glumaca Elizabeth Taylor i Richarda Burtona. Bili su rođeni jedno za drugo, provodili trenutke ispunjene strašću ali i bijesom, a onda prekidali vezu. Snaga njihovih emocija ih je tjerala na to. Ta ista snaga i iste emocije su ih ponovo spajali. Čudno ili ne, oni su tako umeli da vole.


O njihovoj ljubavi - Richard Burton lično


"Ona je bol u mom stomaku kad sam daleko od nje, moja najveća sreća, i ja ću je voljeti uvijek", napisao je Burton u svom dnevniku koji su 2012. objavili britanski mediji.


Kakve emocije! A ova ljubav, za koju mnogi kažu da je bila najuzbudljivija veza poznatih u 20. vijeku, počela je na poseban način.
 

- Sreli smo se 1963. na snimanju "Kleopatre". Čim sam stigao na snimanje, odmah sam prišao Liz i pitao je: Da li ti je neko rekao da si veoma lijepa djevojka?  Ruke su mi se tresle, imao sam težak mamurluk, ali je bilo očigledno da sam se prestravio od nje - otkrio je Burton.

 

elizabeth-taylor-richard-burton4


U njegovom dnevniku, koji je za  štampu priredio Christopher Williams, profesor sa Swansea University, piše i da je Elizabeth prije tog susreta posmatrala Richarda kao intelektualca, duhovitog muškarca i velikog ljubavnika. Iznenadilo ju je što joj je prišao sa tako banalom rečenicom.


"Oboje smo bili u braku, ali je ta privlačnost buknula u trenutku. Odmah sam znao, poslije prvog pogleda, da neću moći da se odvojim od nje",  napisao je Richard Burton, koji bi danas napunio 92 godine.
 

Kad su se sreli Elizabeth je imala 31, a Richard 38 godina. Ona je bila u braku sa Eddiem Fisherom, on je bio oženjen sa Sybil Williams. Brak sa Liz bio je njegov treći, a njoj je vjenčanje sa markatnim glumcem donijelo petu bračnu sreću.

 

elizabeth-taylor-richard-burton2


Skandal u Hollywoodu: Liz i Burton se zabavljaju


Prvi put su se vjenčali 1964. u Monterealu i taj prvi brak je trajao jednu deceniju. Hollywood je sa velikom pažnjom pratio njihovu vezu. To što su Liz i Richard bili nesvakidašnji, eksplozivni, neotporni na ljubomoru i burne ispade, činilo ih je još zanimljivijim.


Zajedno su bili i na filmu. Jedno kraj drugog na filmskom platnu su se pojavili 11 puta, i to u antologijskim ostvarenjima.


Jače i od ljubavi


Samo četiri godine prije njihovog prvog razvoda, 1974. godine Burton je zapisao u dnevniku:


"Čitav život bio sam neobično sretan, ali najveća sreća od svih je Elizabeth. Pretvorila me je u uzornog čovjeka kakav bi trebalo da budem, može da trpi moje gluposti, da toleriše sve što je kod mene nepodnošljivo, kao i moje pijanstvo, da me razumije, da prašta."


Ali je onda i dodao nešto što bi moglo da otkrije uzrok njihovih nesuglasica:


"... Ali ona je i neukrotiva, što u meni često izaziva bijes, i iz svoje nemoći ja počinjem da je vrijeđam. To je ono kad javno kažem kako mi sjajno funkcionišemo u krevetu, ali čim ustanemo, počinje pakao."

 

elizabeth-taylor-richard-burton3


Samo četiri dana prije njihovog raskida, na 10. godišnjicu braka,  oglasila se i Elizabeth u pismu koje je uputila suprugu.


"Dragi (i dalje) moj suprugu. Željela bih da ti kažem o mojoj ljubavi prema tebi, o mom strahu, uzbuđenju, čistom životinjskom zadovoljstvu tobom (i sa tobom), mojoj ljubomori, ponosu, povremenom bijesu na tebe. Više od svega o mojoj ljubavi prema tebi i ljubavi koju ti meni pomalo udjeljuješ. Željela bih da mogu da pišem o tome, ali ne mogu. Mogu samo da ključam u sebi i nadam se da ćeš razumjeti kako se zaista osjećam. U svakom slučaju, žudim za tobom. Tvoja (i dalje) žena. P.S. Ljubavi, ne uzimajmo više nikad jedno drugo zdravo za gotovo! P.P.S. Zamisli samo - 10 godina!"


Godinu dana je prošlo od njihovog razlaza do drugog vjenčanja 1975. u Botswani. U tom periodu Burton se zabavljao sa jednom konobaricom. Mediji su pisali da se Elizabeth viđala sa prodavcem polovnih automobila. I 1976. desio se konačan kraj. I poslije kraja uslijedilo je ovo.


- Brak sa tobom je kao život na ivici vulkana. Ali volim te, divna ženo! Ako te bilo ko povrijedi, samo mi pošalji nešto poput potreban si mi, ili jednu magičnu riječ, Elizabeth, i ja ću stići brže od zvuka - poručio je Richard Burton Elizabeth Taylor.

 

elizabeth-taylor-richard-burton


Kraj, ali kao da ga nije bilo


Poslije razvoda sa Elizabeth, Richard se ženio dva puta, sa Suzy Miller i Sally Hay. Dva puta se udavala i Liz, za Johna Warnera i Larryja Fortenskyja. Bilo su to neke nove ljubavi u njihovim životima, ali ona stara nije prestala. 


Nekoliko dana prije nego što će umrijeti, 1984. godine, Burton je morao nešto da saopšti Elizabeth. Napisao joj je to u pismu. Njegove riječi čuvala je decenijama na noćnom stočiću. Ono što je Richard napisao, nikome nije otkrila. Zahtijevala je da je sahrane sa njegovim pismom.


 Elizabeth Taylor je preminula 2011. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook