11. novembra PROTESTI U SARAJEVU I MOSTARU

Brutalno ih hvataju, muče, ubijaju, truju... Traži se HITNO zatvaranje azila za pse u Prači, a umjesto toga...

Hronika09.11.17, 20:40h

Brutalno ih hvataju, muče, ubijaju, truju... Traži se HITNO zatvaranje azila za pse u Prači, a umjesto toga...
Pozivaju se građani da izađu na proteste i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog nezakonitog trošena našeg, javnog novca, stanja sigurnosti naše djece na ulicama, nekažnjenog napuštanja, nezakonitog i brutalnog hvatanja i ubijanja pasa na i oko ulica, trovanja izvora vode nelegalnim masovnim grobnicama i zbog opštrg stanja u kojem su nas vlasti dovele!

 

 

Inicijativa građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" u subotu, 11.novembra, sa početkom u 12 sati, održaće istovremeno proteste u Sarajevu i Mostaru. 


U njihovom protestnom pozivu se navodi: 


"Građani Bosne i Hercegovine, uključujući i Udruženja za zaštitu životinja, zahtijevaju od svih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti:


1. Momentalni početak primjene zakona ("starog" osam godina) - hitnu obustavu nezakonitih hvatanja, ubijanja i masovnih pokolja pasa – od svih neovlaštenih lica (šinteraji, lovci, "građani"), hitnu kontrolu i zatvaranje svih skloništa finansiranih javnim novcem, koja ne ispunjavaju uslove, hitno prisustvo veterinara u svim skloništima i hitne evidencije pasa i dozvola pristupa volonterima;


2. Hitno sankcionisanje kreatora otvorenih masovnih grobnica odstrijeljenih pasa;


3. Hitne mjere u prevenciji napuštanja: registracija vlasnika i pasa, kontrola nezakonitih uzgajivačnica i sankcionisanje istih;


4. Svi lokalni nivoi vlasti da novac građana troše zakonito i transparentno i odmah raskinu ugovore nezakonito potpisane! Posebno hitno revidirati ugovor o azilu u Prači i isti raskinuti, a zakonitim putem izgraditi novi azil!

 
Pozivamo sve građane da izađu na proteste i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog nezakonitog trošena našeg, javnog novca, stanja sigurnosti naše djece na ulicama, nekažnjenog napuštanja, nezakonitog i brutalnog hvatanja i ubijanja pasa na i oko ulica, trovanja izvora vode nelegalnim masovnim grobnicama i zbog opštrg stanja u kojem su nas vlasti dovele"!

 


Poziv potpisuju:


Inicijativa građana „Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja“ ODMAH
Udruženje „Kerber“ Banjaluka
Sklonište „Pahulja“ Mostar
Udruženje Streunergluck.e.V Mostar
SAD: The Tanzie Project (Facebook)

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook