VIDEO/ PRIZNANJE ZA BH. REDITELJA

American Filmatic Arts Awards - nagrada Jasminu Durakoviću za film 'Posljednja barijera'

Kultura10.11.17, 20:09h

American Filmatic Arts Awards - nagrada Jasminu Durakoviću za film 'Posljednja barijera'
AFAA organizuje se svakih šest mjeseci u SAD-u, sa ciljem da oživi i slavi nezavisni film i nove filmske producente širom svijeta. Ove godine jednu od nagrada ponio je i bh. reditelj Jasmin Duraković za film 'Posljednja barijera'

 

American Filmatic Arts Awards bh. reditelju Jasminu Durakoviću za film "Posljednja barijera" dodijelila je nagradu za najboljeg stranog režisera dugometražnih filmova. Riječ je o organizaciji u čijem se fokusu nalaze nezavisni filmovi iz međunarodne produkcije.

 

j

 

AFAA organizuje se svakih šest mjeseci u SAD-u, sa ciljem da oživi i slavi nezavisni film i nove filmske producente širom svijeta. Prvu ceremoniju dodjele nagrada započet će sa nekim od odabranih filmskih projekcija u decembru ove godine u Brooklynu, New York.

 

U svom sastavu American Filmatic Arts Awards  ima preko 20 članova žirija, od filmskih kritičara i producenata, do distributera na međunarodnom nivou. Njihov odnos prema filmu i međunarodnoj kinematografiji baziran je na stavu da svi "unikatni" filmovi zaslužuju recenziju od profesionalaca iz filmske industrije, te da stvaranje novih filmova treba biti ohrabrivano i nagrađivano.


Jedan od ciljeva American Filmatic Arts Awards je otkrivanje savremenih nezavisnih filmova, te obnavljanje i stvaranje nove kinematografske kulture kao odgovor na brze promjene u medijima, kojima svjedočimo u 21. stoljeću.

 

AFAA također ima za cilj i da pronađe nove potencijalne talente u filmskoj industriji, ali i da otkriva nezavisne filmove koji bi u budućnosti mogli biti nazivani klasicima.

 

Prije nekoliko dana, u okviru AFAA-e prikazan je i film "Posljednja barijera", potresna priča o najvećem izbjegličkom talasu iz Sirije u Evropu, koja prati neviđenu ljudsku dramu u trenucima dok se događala historija. Film je nastao u koprodukciji BiH, Austrije i Hrvatske, a svoju festivalsku premijeru imao je pred bh. publikom na 23. Sarajevo Film Festivalu.

 

Ovaj film će uskoro biti prikazan i na filmskom festivalu u Mostaru, a potom slijedi kino distribucija u Austriji i Njemačkoj.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ms)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook