Visoki predstavnik

Inzko u Vijeći sigurnosti UN-a: Aktivnosti u RS-u dovode u pitanje budućnost BiH!

Front07.11.17, 19:12h

Inzko u Vijeći sigurnosti UN-a: Aktivnosti u RS-u dovode u pitanje budućnost BiH!
On je rekao da je politička klima u jeku pripreme za izbore te da su određene grupe u BiH diskriminirane u svojim pravima da obnašaju određene političke dužnosti

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se Vijeću sigurnosti UN-a i podnio 52. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

 

Izvještaj pokriva period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine.

 

Kako je rekao na početku, prošlo je 25 godina otkako je BiH postala članica UN-a i kako se veliki tragični konflikt završio. 

 

Dodao je da se BiH danas nalazi u periodu kada želi da se pridruži EU i radi kako bi ispunila sve za status EU kandidata. 

 

- Ključni akteri su nastavili da drže svoje pozicije kada su u pitanju izazovi pred ovom zemljom. BiH je preduzela određene korake za prevođenje Upitnika, potpisan je ugovor o Transportu sa drugih pet zemalja. Kada govorimo o međunarodnim odnosima, ima još pozitivnih stvari kao što je posjeta Aleksandra Vučića i posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović - kazao je Incko.

 

On je rekao da je politička klima u jeku pripreme za izbore te da su određene grupe u BiH diskriminirane u svojim pravima da obnašaju određene političke dužnosti.

 

Naveo je da su neki od ključnih problema BiH  nedostatak vladavine zakona, nesprovođenje odluke Sejdić-Finci, korupcija u političkom sistemu i odlazak mladih. 

 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi da bi se u BiH održao mir i da bi se riješili ključni problemi poput korupcije i vladavine prava.

 

-  Želim naglasiti rizik od duboke krize, kada govorimo o izborima. Ukoliko se FBiH ne pripremi za naredne izbore to će spriječiti uspostavljanje federalne vlade i želim da skrenem pažnju na ovo kako bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće kako bi se izbori održali. Vidimo određene aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje. Predsjednik RS, Milorad Dodik, tražio je da se sve srpske sudije povuku iz institucija i najavio da će entitetske jedinice implementirati odluke Suda kada je riječ o državnoj imovini. Također, govori se o državnosti i paralizi određenih reformi što usporava put ka EU - kazao je Incko.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!