Predsjednik VSTV-a BiH odgovara Udruženju sudija FBiH

Tegeltija: Udruženje sudija RS mi je dalo potpunu podršku, poziv da podnesem ostavku je potpuno besmislen

Hronika07.11.17, 12:03h

Tegeltija: Udruženje sudija RS mi je dalo potpunu podršku, poziv da podnesem ostavku je potpuno besmislen
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH, uputio je medijima saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti

 

Dana 07.11.2017. godine,
 
kako sam već više puta naglasio, snažno podržavam pravo na drugačije mišljenje i pozdravljam svaki otvoreni vid komunikacije.

 

Povodom konkretnog poziva Predsjedništva Udruženja sudija Federacije Bosne i Hercegovine za podnošenje ostavke, prije svega, želim da kažem da je Udruženje sudija Republike Srpske, drugog dana od njihovog donošenja, dalo punu podršku zaključcima VSTS-a i predsjedniku VSTS-a. Međutim, kako to saopštenje nisam komentarisao, neću komentarisati ni saopštenje Udruženja sudija FBiH. 

 

Ono što želim naglasiti jeste da sam u VSTS izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske, dok sam za predsjednika VSTS-a izabran većinom glasova članova VSTS-a. Prema tome, moja izborna baza za članstvo su sudije navedenih sudova u Republici Srpskoj koji su ujedno dali punu podršku zaključcima. S druge strane, ista većina članova VSTS-a koja me izabrala za predsjednika VSTS-a, je ona većina članova VSTS-a iz cijele Bosne i Hercegovine koja je podržala navedene zaključke.

 

Samim time, a s obzirom na prirodu institucije, poziv Predsjedništva Udruženja sudija FBiH, čiji član nisam i koje, ni na koji način, nije učestvovalo u mom izboru kako za člana tako i za predsjednika VSTS-a, čini se potpuno bespredmetnim i besmislenim, pa tako na njega, kako što rekoh, tumačeći ga kao demokratsko pravo na drugačije mišljenje, i ništa više od toga, neću reagovati.

 

Milan Tegeltija
predsjednik VSTS-a BiH

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook