Predsjednik RS obratio se poslanicima u NSRS

Dodik poručio opoziciji: Samo kažite da hoćete i idemo u referendum! Odredit ćemo novi datum!

Front06.11.17, 12:54h

Dodik poručio opoziciji: Samo kažite da hoćete i idemo u referendum! Odredit ćemo novi datum!
Referendum predviđa da se 50+1 glas izjasni o traženoj temi. U podijeljenoj atmosferi opozicije i vlasti zbunjuje narod. Važne državne i nacionalne teme su vezane za koncenzus. Mi smo ga tražili, a neki su ga minimizirali smatrajući ga pukim marketingom, smatra Dodik

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uoči sjednice na kojoj će se razmatrati odluka o stavljanju van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

"Narod ne smije da odustane bez obzira koliko ga neki onemogućavali od toga da ima pravo da se izjasni na referendumu. Ono što smo mi radili, nikada nije bilo sa ciljem da izazove nasilje ili neku destabilizaciju. Moje nastojanje je bilo da obezbjedim pravo naroda da odlučuje o sebi", rekao je Dodik koji se zalagao za odlaganje referenduma zbog "političkog nejedinstva u RS".

 

Dodik je naglasio da je "međunarodna zajednica lažljivi partner jer je sve kreirano na štetu Republike Srpske".

 

"U nekim mlađim godinama političkog djelovanja i stvarima koje smo zajedno činili, a najveći dio prenosa nadležnosti između 2001. i 2006. kada smo ja i moja partija bili u opoziciji, glavnu odgovornost je imala vlast koju su činili SDS i PDP i ne ponosim se na činjenicu kada sam glasao za ono što je vlast prihvatila, jer nisam mislio da treba da se razmimoilazimo. Bez obzira što svako ima različitu vagu, ja ću reći da smo svi zajedno činili grešku jer je međunarodna zajednica lažljivi partner jer je sve kreirano na štetu Republike Srpske", rekao je Dodik.

 

Predsjednik RS je kao uspjeh naveo "zaustavljanje prenosa nadležnosti".

 

"Ovaj referendum je borba za ustavnost u Bosni i Hercegovini. Predložit ću ga ponovo kada se postigne konsenzus sa opozicijom. Referendum predviđa da se 50+1 glas izjasni o traženoj temi. U podijeljenoj atmosferi opozicije i vlasti zbunjuje narod. Važne državne i nacionalne teme su vezane za koncenzus. Mi smo ga tražili, a neki su ga minimizirali smatrajući ga pukim marketingom", smatra Dodik.

 

Lider SNSD-a je kazao da bi on "izašao na svaki referendum".

 

"Ja bih izašao na svaki referendum koji predloži opozicija, pa i o meni samom."

 

On je zatim prokomentarisao prisustvo članova opozicije, te kazao da je iznenađen.

 

"Da vam Cormackova nije rekla da dođete?", pitao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Dodik je kazao da je referendum odlična stvar i da će podržati svaki oblik referenduma "jer je to pravo naroda".

 

"Kao takav podrazumijeva da istrajete na tome, a ne da se povinujete dnevnim traženjima i strahovima. Način da opstane Sud i Tužilaštvo BiH je podjela među nama."

 

Entitetski predsjednik je pozvao opoziciju da podrže održavanje referenduma.

 

"Pozivam opoziciju da podrže održavanje referenduma. Idemo na referendum samo kažite da hoćete. Spreman sam da stanem ispred svih vas i da idemo u to. Borba za narodne borbe to podrazumijeva, svidjelo se to vama ili ne. Samo kažite da hoćete i idemo u referendum, odredit ćemo novi datum", poručio je Dodik.

 

Ukoliko ne bude političkog jedinstva, Dodik je kazao da podržava odlaganje referenduma.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Nezavisne.com/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook