FOTO&VIDEO/ Supruga najmoćnijeg Amerikanca u ISIL-u sad živi kršćanski

Prva dama Islamske države: 'Sanjali smo da nam djeca postanu teroristi, zato sam ih i rodila'

Hronika06.11.17, 08:56h

Prva dama Islamske države: 'Sanjali smo da nam djeca postanu teroristi, zato sam ih i rodila'
Kao djevojka živjela je u Londonu. Njena porodica porijeklom je iz Bangladeša te je često zbog toga, kaže, trpjela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. septembra 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kojem se radikalizirala

 

Britanka koja je bila udana za najmoćnijeg Amerikanca u ISIL-u sada živi kršćanski. S četvero djece otišla je u Siriju, vratila se, a sada je progovorila o svom džihadističkom životu

 

Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da podignemo porodicu i treniramo djecu da budu ubice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je u intervjuu za The Atlantic Tania Georgelas (33) govoreći o svom braku sa Johnom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao na islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

 

john-georgelas

 

Tania u Dallasu sada posjećuje crkvu s dečkom Craigom i veseli se životu u kojem će svoju djecu odgajati vodeći se drugačijim načelima. Opisala je svoj put od Engleske do Siriju te konačnog povratka u Ameriku. Kao djevojka živjela je u Londonu. Njena porodica porijeklom je iz Bangladeša te je često zbog toga, kaže, trpjela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. septembra 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kojem se radikalizirala.

 

- Imala sam 17 godina kada smo svi gledali kako se te zgrade ruše. Sljedeći dan u školi rekla sam prijateljici - Nije li strašno ovo što se dogodilo - a ona me pogledala i rekla - Je li doista? U tom trenutku postala sam izrazito džihadistički nastrojena - priča Tania.

 

Johna upoznala na internetu, zajedno su sanjali o kalifatu

 

Nekoliko godina poslije na protestu protiv rata u Iraku kod nekih je muškaraca vidjela papire s adresama. Bile su na njima i popisi internetskih stranica. Putem jedne od njih upoznala je Johna Georgelasa, sina ljekara američke vojske.

 

John je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole te je bio ovisnik o drogama. Nešto poslije 11. septembra preobratio se na islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Vjenčali su se 2004. godine. Imali su troje djece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli razgovarati o priključivanju ISIL-u u Siriji.

 

- John je htio ići u Siriju, ali ja sam rekla da nisam spremna. Nisam željela ići dok su djeca još mala - kazala je Tania.

 

Ali otišli su. Tania je bila u petom mjesecu trudnoće, a poveli su sa sobom i troje male djece. 

 

- Imala sam tada djecu samo iz jednog razloga, a to je da mogu služiti bogu kao muslimani, kao muhadžedini - priznala je.

 

Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i djeca su se razboljeli. John je pristao da se vrate kući u Texas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije s djecom, Tania je zatražila rastavu. Do današnjeg dana John je u Siriji. On je Amerikanac koji u ISIL-u ima najveće ovlasti, piše Daily Mail.

 

'Muž me ostavio kako bi postao Osama Bin Laden'

 

Tania se nakon nekog vremena opet odlučila priključiti u internet stranice koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo ju je što je dobila kao odgovor.

 

- Imam četvero djece, moj me muž ostavio kako bi postao sljedeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1300 odgovora - priča Tania. 

 

Ubrzo je upoznala svog sadašnjeg dečka Craiga. On ju je upoznao s vinskim podrumima te su se preselili u ruralni dio kod Dallasa. Zajedno idu u crkvu.

 

- Rekla mi je sve u našem prvom razgovoru. Rekla je da joj je muž u ISIL-u, a ja sam rekao da sam s tim OK - priča Craig. 

 

Želi raditi na deradikalizaciji terorista

 

Tania je sretna, djecu su joj, kaže, zdrava i pametna, a najvažnije joj je da su napustili Siriju. Velika joj je želja raditi u programima deradikalizacije, s bivšim teroristima.

 

- Uspjela sam otići iz Sirije i moja su djeca sretna, zdrava i pametna - kazala je Tania.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook