Traže potpisivanje kolektivnog ugovora

Počeo štrajk doktora u Federaciji BiH: Rad već obustavljen u četiri kantona

Hronika06.11.17, 08:16h

Počeo štrajk doktora u Federaciji BiH: Rad već obustavljen u četiri kantona
Štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije

 

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije počet će, kako je i planirano, 6. novembra u 07.30 sati, saopćeno je iz Saveza Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji je organizator štrajka.

 

Danas rad obustavljaju ljekari u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu i Posavskom kantonu, a u Kantonu Sarajevo je zakazan sastanak s premijerom Elmedinom Konakovićem.

 

Kako je navedeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

 

U podružnici UKC Tuzla od 6. novembra za vrijeme pauze od 11.00 do 11.30 sati svakodnevno će biti  organizovan polusatni štrajk upozorenja kao podrška aktivnostima federalnog Saveza, do ispunjenja zakonskih pretpostavki za pridruživanje i te sindikalne podružnice generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije, navodi se u saopćenju.

 

- Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka - ističu iz Sindikata.

 

(Fena, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook