VIDEO/ konačno emitovan na javnom servisu

'Nisam ja od onih koji odu u ćošak i plaču': Šta je sve Sebija Izetbegović rekla u 'zabranjenom' intervjuu za BHT?

Hronika04.11.17, 22:05h

'Nisam ja od onih koji odu u ćošak i plaču': Šta je sve Sebija Izetbegović rekla u 'zabranjenom' intervjuu za BHT?
Neemitovanje intervjua izazvalo je negativne reakcije na rad ovog javnog emitera, a objašnjenja sa BHT-a nije bilo

 

BHT je emitovao intervju sa dr. Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetsko - kliničkog centra Sarajevo koji je bio najavljen za 25. oktobar pa skinut sa programske sheme ovog emitera.

 

 

Neemitovanje intervjua izazvalo je negativne reakcije na rad ovog javnog emitera, a objašnjenja sa BHT-a nije bilo.

 

Mario Vrankić, direktor BHT-a tada je kazao da ne želi govoriti o razlozima zbog kojih intervju neće biti objavljen kada je najavljen- piše Oslobodjenje.

 

- Budući da nisu ponudili nikakvo obrazloženje o razlozim neemitiranja ovog intervjua, rukovodstvo BHT je stvorilo prostor za različita, uglavnom politički motivirana tumačenja ovog postupka, kao i najavu zavođenja cenzure u radu ove javne televizije, naveli su iz Udruženja BH novinari i pozvali BHT da objasni zašto je intervju nije emitovan.

 

U ime SDP-a i svih građana potpredsjednik KO SDP Sarajevo dr. Dragan Stevanović pozvao je direktoricu Izetbegović da podnese ostavku.

 

U intervjuu koji je večeras emitovan direktorica Izetbegović je odgovorila na neka od ključnih pitanja o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

Izetbegović je, između ostaloga, kazala da nije zabrinuta zbog odlaska ljekara sa KCUS-a, kao i to da više ljekara dolazi nego što odlazi sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

- Mi imamo dovoljno ljekara. Imamo preko 550 specijalista, imamo mlade specijaliste koji su tek završili koji počinju da rade, kazala je Izetbegović.

 

Dodala je da je osnovno ljudsko pravo da radite tamo gdje hoćete i da KCUS nije zatvor te da "svako ima pravo da proba i da se vrati". Kada je u pitanju rad u privatnoj praksi kazala je da ne može zabraniti rad u privatnoj praksi, ali da može kontrolirati uposlenike Kliničkog centra koji rade u privatnoj praksi.

 

- Moja je obaveza da uposlenici kojima Klinički centar daje plaću budu na poslu koliko je propisano. Isto tako oni moraju biti i u stanju odmaranja koliko Zakon o radu propisuje, kazala je Izetbegović.

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu se osvrnula i na kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

 

- Ja nisam kandidat za člana Predsjedništva BiH, kazala je Izetbegović, a na pitanje šta je sa univerzitetskom karijerom, odnosno da li ima ambicije biti rektorica Univerziteta, Izetbegović je odgovorila: "Ma ni govora...To nije uopće posao koji se meni dopada. Uz dužno poštovanje prema rektorima, ja ne volim tu vrstu posla".

 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook