Zastrašujuća istina

Nakon smrti vlasnika Playboya isplivale informacije koje su zaprepastile javnost

Showbizz04.11.17, 19:35h

Nakon smrti vlasnika Playboya isplivale informacije koje su zaprepastile javnost
Mediji prenose kako je prošle godine prodao svoj Playboy Mansion za 100 miliona dolara

 

Kad je Hugh Hefner umro 27. septembra 2017., vlasnik i pokretač legendarnog Playboy magazina nije ostavio puno toga iza sebe - uprkos mišljenju javnosti da je "spavao na novcu". 

 

Naime, Hefner je bogatstvo procijenjeno tek na "sitniš" s tek ponekom stvari koje su glasile na njegovo ime i krova nad glavom. I dok su obožavatelji oplakivali njegov odlazak, a kritičari izbacivali svoje posljednje sudove o ovoj ikoni erotske kulture, a svi su počeli spekulirati ko će naslijediti njegovo bogatstvo koje je većina publikacija procjenjivala na oko 45 miliona dolara.

 

Međutim, temeljita revizija njegovih financijskih podataka i sporazuma otkriva manje glamuroznu istinu - Hugh Hefner je bio relativno siromašan u trenutku smrti, otkriva Fortune. I zaista, dok je skupljao zaradu od jednog miliona dolara te uživao u privilegiji besplatnog stanovanja, posjedovao je praktično nikakvu materijalnu imovinu.

 

Iako su mediji prenosili kako je prošle godine prodao svoj Playboy Mansion  za 100 miliona dolara, vrlo je vjerovatno kako nije primio ni novčić za njega, jer tada nije čak više niti bio vlasnikom spomenutog posjeda.

 

Ta situacija ima svoje korijene u 2011. godini, kad je privatna tvrtka Rizvi Traverse Management u partnerstvu s Hefnerom kupila kompaniju Playboy Enterprises (koja je vlasnik Playboy časopisa) te je preuzela za oko 217 miliona dolara. Hefner nije skupio taj novac niti je prodao svoje dionice, umjesto toga je dao sve svoje dionice Rizviju u zamjenu za manjinski ulog u novoj kompaniji i par jednostavnih uslova - primat će godišnju platu od milion dolara te će do kraja svog života moći živjeti u Playboy vili.

 

Sporazumi spajanja sastavljeni su poput oporuke, s klauzulama koje se odnose na smrt HMH-a i korištenje izraza "posmrtno". Uz preuzimanja prava na marku Playboy i logo ikonske zečje glave, kupac je dobio i pravo na korištenje Hefnerovog imena, potpisa...

 

I dok marka Playboy godišnje unovčuje preko milijardu dolara, ništa od toga nije direktno pridonijelo Hugh Hefnerovoj neto vrijednosti na tržištu.

 

Gdje je novac otišao? Na skupe troškove života, žene, isplate bivšim ženama, alimentacije, pa i na "rutinske troškove".  U to se svakako mogu ubrojiti i njegovi zaručnički prsteni na koje je utrošio pet miliona dolara, skupocjenu jahtu, humanitarne donacije... 

 

Procjenjuje se kako je u konačnici vrijedio "samo" 26 miliona dolara, cifru koju će podijeliti njegova djeca, a nešto od toga će dobiti i udovica.

 

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook