Predatorska vrsta

Širi se Jadranom: Kad ova riba napada, iza nje ostaje samo krv...

Hronika04.11.17, 18:32h

Širi se Jadranom: Kad ova riba napada, iza nje ostaje samo krv...
Brancin je isto predator, ali on kad se nahrani, to je to. Strijelka, s druge strane, nahrani se i onda kao da poludi

 

- Ona se ponaša kao vuk. Postoje mnoge druge ribe koje su predatori, ali one stanu kad se nahrane. Strijelka skakuša ne staje i ona sakati svu ribu na koju naleti - ispričao je Ratko Mikulandra, ribar iz Bilica.

 

Riječ je o predatorskoj vrsti ribe koje donedavno nije praktički ni bilo u Jadranu. Prvi put je ulovljena prije četiri godine i tad je nisu mogli identificirati.

 

- Strijelka je invazivna vrsta i jako brzo se širi morem. Čudi me da i ranije nije došla u Prukljan. Ona napada orade, ciplje, sakati ih i uništava druge ribe - kaže Ratko i dodaje kaže ribe predatori nisu ništa čudno jer ih postoji nekoliko u našem moru.

 

No ono što je čudno je način na koji se riba strijelka ponaša.

 

- Brancin je isto predator, ali on kad se nahrani, to je to. Strijelka, s druge strane, nahrani se i onda kao da poludi. Napada, grize... Nekoliko puta smo već naišli na ciplje koji nemaju rep. Odmah se može prepoznati kako ga je odgrizla strijelka. Iza nje ostaje samo krvavo poprište - kaže Ratko Mikulandra.

 

Strijelka se sve više širi Jadranom. Odavno je zavladala Morinjskim zaljevom i morem južno od Šibenika, i to ponajviše jer se hrani plemenitim brancinom, cipaljem ili gofom, a na tim područjima se nalaze mrijestilišta. Tako se sve više pojavljuje i u Prukljanskom jezeru kraj Bilica, gdje radi probleme Ratku i njegovu ribarskom društvu “Crne noge”.

 

- Ona je navodno došla negdje iz Sredozemlja kraj Turske. Proširila se južnim Jadranom i sad je ima u cijelom moru. Pun je Jadran strijelki - kaže Ratko i dodaje kako je riječ o snažnoj ribi koju je teško obuzdati.

 

Strijelka inače može narasti do 130 centimetara i težiti više od 14 kilograma.

 

Međutim, ima strijelka i svoje pozitivne strane. Iako sakati ostalu kvalitetnu ribu i ona je ukusna za jelo.

 

- Savršena je. Radili smo je i stvarno je ukusna. Jedino što gubi kvalitetu ako se zamrzava - zaključuje Ratko.

 

(24sata, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook