Konferencija o ekonomiji

Zvizdić: Zajedničko opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana je priključenje EU

Hronika02.11.17, 15:02h

Zvizdić: Zajedničko opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana je priključenje EU
Konferenciju je otvorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, potpredsjednicima vlada Republike Albanije i Republike Srbije Senidom Mesi i Rasimom Ljajićem, učestvovao je danas u Budvi na konferenciji o ekonomiji „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji”.

 

Konferenciju je otvorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, a kao gost panela konferenciji je prisustvovao potpredsjednik EBRD-a Pierre Heilbronn.

 

U obraćanju na panelu o regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa i daljnjoj integraciji regije u Evropsku uniju, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je zajedničko opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana priključenje Evropskoj uniji.

 

Istaknuo je da je od sastanka u Berlinu 2014. godine ostvaren značajan progres.

 

Rekao je da većina zemalja u svijetu najintenzivniju trgovinu ostvaruje s najbližim susjedima i izrazio očekivanje da će u narednom periodu trgovinska saradnja biti unaprijeđena. Dodao je da zemlje zapadnog Balkana imaju značajan prostor za poboljšanje međusobne saradnje u interesu razvoja ekonomija.

 

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi poboljšavanja međusobnih saobraćajnih i komunikacijskih veza, naglasivši da je ovaj segment od izuzetne važnosti cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

 

Govorio je i o razmjeni i omogućavanju mobilnosti radne snage i studenata. Rekao je da je, po ugledu na evropske prakse, neophodno omogućiti regionalnu mobilnost, privlačenje stranih investicija, jačanje digitalne ekonomije, reformu obrazovnog sistema, kako bismo ga na najkvalitetniji način prilagodili tržištu rada.

 

U svom izlaganju, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da region ostaje privržen Evropskoj uniji  i da je neophodno još jače unaprijediti pitanje političke stabilnosti i sigurnosti na teritoriji zapadnog Balkana i u cijeloj Evropskoj uniji.

 

Pozvao je na intenziviranje saradnje u oblasti evropskih integracija i izrazio uvjerenje da će svi sudionici današnjeg sastanka osvariti značajnu korist od međusobne razmjene iskustava - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(Fena, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook