Novi detalji

Terorista iz New Yorka napad planirao sedmicama, otkriveno šta je napisao u poruci!

Hronika01.11.17, 18:11h

Terorista iz New Yorka napad planirao sedmicama, otkriveno šta je napisao u poruci!
New York Post piše da je u vozilu 29-godišnjeg Uzbeka pronađena zastava ISIL-a

 

Napadač iz New Yorka, Sayfullo Habibullaevic Saipov, jučerašnji je teroristički napad planirao nekoliko sedmica, potvrdili su izvori bliski istrazi za CNN.

 

"Napad je planirao sedmicama i to prateći upute ISIL-a o tome kako izvesti smrtonosne napade kamionom", kazao je izvor za CNN.

 

Također je otkriveno šta je tačno pisalo na poruci koju je napadač ostavio u kombiju kojim je ubio osam i povrijedio 11 ljudi. Poruka je bila napisana na arapskom, a na njoj su se nalazili simboli i riječi. Ono što su istražitelji uspjeli dešifrirati je: "Islamska država će živjeti zauvijek".

 

U poruci također potvrđuje da je prisegnuo odanost terorističkoj grupi ISIL, doznaje se u srijedu iz izvora bliskih istrazi, kako prenose američki mediji.

 

New York Post piše da je u vozilu 29-godišnjeg Uzbeka pronađena zastava ISIL-a. Po izlasku iz vozila, napadač je vikao "Allahu Akbar".

 

Guverner države New York Andrew Cuomo tvrdi da je napadač bio povezan s ISIL-om te da se radikalizirao u SAD-u.

 

Saipov je "izopačena kukavica, bio je povezan s ISIL-om i radikalizirao se" u SAD-u, kazao je guverner na CNN-u.

 

Podsjetimo, sinoć je u New Yorku vozač kamiona gazio bicikliste i prolaznike na Manhattanu, usmrtivši osmero, među kojima šestero stranih državljana, te povrijedivši jedanaestero ljudi, što je prvi smrtonosni napad u New Yorku nakon 2001.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook