o kulturnom identitetu, tradiciji, prošlosti...

Kusturica: Sarajevo, nažalost, više nije simbol multikulturalizma... Tako je i u drugim balkanskim gradovima, ali ne i u Beogradu...

Hronika01.11.17, 11:49h

Kusturica: Sarajevo, nažalost, više nije simbol multikulturalizma... Tako je i u drugim balkanskim gradovima, ali ne i u Beogradu...
U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti"

 

Poznati srpski režiser Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku između osjećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma- prenose Nezavisne

 

"Uvijek bih pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. "Osjećaj za naciju" je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korijene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas", poručio je Kusturica na predavanju koje je održao u utorak u Ženevi.

 

Kusturica je održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu "Multikulturalizam danas - da li zaista postoji", a predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, navodi se u saopštenju naše ambasade.

 

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti".

 

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je "globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija. Svijet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o "slobodi izražavanja", nego o "brzini izražavanja" i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe".

 

Kusturica je takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da Sarajevo to na žalost više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

 

"To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gdje možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dakle ideja multikulturalizma živa", naveo je Kusturica. On je više puta citirao našeg nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumio suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

 

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posjećeno, a među skoro četiri stotine posjetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.

 

Emir Kusturica je, tokom boravka u Ženevi, takođe prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umjetnosti Gritli", gdje je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

 

Kusturica je povodom svog gostovanja u Ženevi izjavio da je za Srbiju, za prepoznatljivost njenog kulturnog identiteta i za bolju predstavljenost bogatstva naše kulture u svijetu, veoma bitno da omogućimo veći protok i razmjenu umjetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer nam je to nedostajalo prethodnih godina.

 

Zato smatra dragocjenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svijetu, budući da za sada imamo samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

 

(Foto: Arhiv/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook