Reakcija iz BH Gasa

Dogovor da Rafinerija u Brodu dobije plin kroz stari produktovod je udar na FBiH!

Hronika31.10.17, 21:10h

Dogovor da Rafinerija u Brodu dobije plin kroz stari produktovod je udar na FBiH!
Sada kada je obesmišljena gradnja gasovoda Brod - Zenica, može se reći da su susjedi blokirali dotok gasa u FBiH s dvije strane, navode iz BH Gasa

 

U općini Bosanski Brod potpisan je Protokol za realizaciju projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerija nafte Brod", koji bi na teritoriju Bosne i Hercegovine dolazio iz Hrvatske.

 

Sporazum su potpisali entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić, a u Brodu je prisustvovala i entitetska premijerka Željka Cvijanović.

 

Realizira li se ovaj projekat, to znači da će prirodni plin u Rafineriju nafte u Bosanskom Bordu dolaziti iz Hrvatske uz pomoć starog produktovoda (naftovoda). I jedna i druga strana ističu da je cilj smanjiti zagađenost zraka i u Bosanskom i u Slavonskom Brodu, što je sada veliki problem u ovom pograničnom dijelu BiH i Hrvatske.

 

S druge strane, iz BH Gasa upozoravaju da državu Bosnu i Hercegovinu niko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije plin na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni gas iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

 

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić i njegov savjetnik Almir Bečarević govore za Patriju da je raniji dogovor bio da se izgradi interkonekcijska tačka na Brodu, preko koje bi se napajala prirodnim gasom i Federacija ali i Rafinerija Brod, te da je taj dogovor sada prekršen, odnosno, Federaciji je uskraćena mogućnost da se napaja prirodnim gasom iz ovog pravca.

 

„Ni jednog trenutka iz FBiH, a pogotovo iz BH Gasa, nismo protiv tog da Rafinerija ima prirodni gas. Međutim, korištenjem starog produktovoda u funkciji gasovoda za Rafineriju, kako je i danas saopćeno, obesmišljena je gradnja gasovoda Brod – Zenica“, kaže Bečarević. On pojašnjava da je raniji dogovor bio da gasovod iz Broda ide do Zenice, a da se na njega priključi i Rafinerija. Sada kada je Rafinerija dobila samostalan izvor plina, neće biti interesa za gradnju gasovoda prema Zenici.

 

„Nije nam jasno zbog čega Hrvatska pristaje na ovaj projekt, pogotovo kada znamo da imamo potpisana tri pisma namjere da će Hrvatska graditi gasovod do Broda, a mi iz Broda prema Zenici. Od ovoga što su danas dogovorili Hrvatska i RS korist će imati samo Rafinijera u Brodu i isporučilac gasa, kompanija gospodina Čermaka, koja će prometovati s nekoliko stotina miliona KM. Građani RS neće imati koristi od ovoga“, kaže Bečarević.

 

Iz BH Gasa podsjećaju da se na drugom kraju BiH, na gasovodu u Zvorniku gradi odvojak prema Bijeljini, i to na gasovodu koji je izgrađen za potrebe Sarajeva. Kada se odvojak izgradi, objašnjavaju, Sarajevu će biti umanjena količina plina za nove potrošače koje se priključe u Bijeljini.

 

„Sada kada je obesmišljena gradnja gasovoda Brod - Zenica, može se reći da su susjedi blokirali dotok gasa u FBiH s dvije strane“, navode iz BH Gasa.

 

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je tokom posjete Beogradu prije nekoliko dana da ga ne zanima na koji način će Federacija dobiti prirodni gas.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook