'Doing Business'

BiH najgora u regiji u novom izvještaju Svjetske banke: Nećete vjerovati koja ex-yu država je najbolje plasirana

Biznis Klub31.10.17, 18:40h

BiH najgora u regiji u novom izvještaju Svjetske banke: Nećete vjerovati koja ex-yu država je najbolje plasirana
Regija i dalje pokazuje slabiji učinak u oblasti građevinskih dozvola i priključaka na električnu energiju. U regiji je prosječno potrebno 168 dana za dobivanje građevinske dozvole, u poređenju sa 158 dana globalno

 

Bosna i Hercegovina je u najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke 'Doing Business', koji je objavljen danas, zauzela 86. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta.

 

Što se tiče naše regije, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciju, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42., a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu. Inače, na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska. 

 

Kako navodi godišnji izvještaj 'Doing Business' Grupacije Svjetske banke, zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju s aktivnim programom reformi na unapređenju poslovnog okruženja, otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta.  

 

Objavljeni izvještaj 'Doing Business 2018: Reforme za otvaranje radnih mjesta', evidentira 44 reforme u prethodnih godinu dana u regiji, što daje broj od ukupno 673 reforme provedene tokom proteklih 15 godina.

 

Dvije ekonomije, Kosova i Uzbekistana, ističu se kao one koje su najviše napredovale, a 13 od 24 ekonomija u regiji je rangirano među prvih 50 po globalnom rangiranju izvještaja 'Doing Business'. 

 

 - Zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju demonstrirati vrlo snažnu reformsku agendu - rekao je Santiago Croci Downes, šef programa u odjelu za 'Doing Business'.  

 

Zemlje Evrope i centralne Azije pokazuju najbolji učinak u 'Doing Business' oblastima koje se odnose na zaštitu manjinskih investitora i registraciju imovine. Naprimjer, potrebno je prosječno 20 dana za transfer komercijalne imovine, u poređenju s globalnim prosjekom od 49 dana.

 

Regija i dalje pokazuje slabiji učinak u oblasti građevinskih dozvola i priključaka na električnu energiju. U regiji je prosječno potrebno 168 dana za dobivanje građevinske dozvole, u poređenju sa 158 dana globalno. A poduzetniku u regiji trebaju 144 dana da se priključi na električnu energiju, dok je globalni prosjek 92 dana.  

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook