katalonski lider obratio se javnosti

Puidgemont iz Belgije: Ovo je borba protiv nasilne španske vlade koja poznaje samo opresiju... Svi će u Evropi platiti cijenu...

Front31.10.17, 13:47h

Puidgemont iz Belgije: Ovo je borba protiv nasilne španske vlade koja poznaje samo opresiju... Svi će u Evropi platiti cijenu...
Dodao je kako nije u Belgiji da bi traži azil, već da je u Bruxellesu kao sjedištu Europe

 

Španjolska civilna garda pretražila je u utorak ujutro lokalna sjedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o nezavisnosti kojeg je Madrid proglasio neustavnim. Katalonski čelnik Carles Puigdemont, koji je od jučer u Bruxellesu, iz Belgije se obratio javnosti- piše N1.

 

"Podupiremo naše državne službenike koji i dalje pokušavaju izvršavati svoje dužnosti. I na kraju čekaju nas izbori koje je raspisala španjolska Vlada i na to gledamo kao na demokratsku mogućnost. Nismo prestrašeni, ne bojimo se izbora. Izaći ćemo na izbore i dati odgovor španjolskoj vlasti i cijeloj međunarodnoj zajednici. Tako moramo rješavati naše sukobe, ne zatvaranjem ljudi, nego na demokratski način. Poštovat ćemo rezultate izbora 21. prosinca bez obzira na rezultat. Želim postaviti pitanje hoće li Španija poštovati rezultate izbora ili ne. Ja inzistiram na tome, na pitanju španjolskoj Vladi jesu li spremni prihvatiti rezultate izbora", kazao je Puigdemont.

 

Poslao je poruku i međunarodnoj zajednici.

 

"Želim poručiti međunarodnoj zajednici posebno Europskoj uniji sljedeće: morate shvatiti da je borba Katalonaca za neovisnost zapravo borba za vrijednosti poput slobode, demokracije, nenasilja... To je borba protiv stava španjolske vlade koju obilježava nasilje i ne dijalog. Oni šalju ljude u zatvor, poznaju samo opresiju, tome treba stati na kraj, zato što će svi u Europi platiti cijenu. Želim poručiti Kataloncima da budu spremni na dug proces. Suočeni smo s državom koja poznaje samo opresiju. Naše oružje je dijalog", kazao je.

 

Dodao je kako nije u Belgiji da bi traži azil, već da je u Bruxellesu kao sjedištu Europe.

 

Poručio je kako je dio katalonske vlade otputovao u Bruxelles kako bi ukazao na problem Katalonije u srcu Europe. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook