Slavoj Žižek/ Židovi su OK, ali samo dok ih nema previše

Zastrašujuće: U Evropi se formira nova osovina zla koja stoji uz Orbana - i Hrvatska je u njoj!

Front30.10.17, 12:42h

Zastrašujuće: U Evropi se formira nova osovina zla koja stoji uz Orbana - i Hrvatska je u njoj!
Orban se referirao na mračnu stranu iz serijala "Zvjezdani ratovi" dok je govorio o navodnim zavjerama koje stoje iza "migrantske invazije" na Evropu

 

Izvor: 100posto.hr

 

Slavoj Žižek povremeno piše kolumne i za ugledni Independent, a u zadnjem je tekstu ukazao na veliku opasnost koja se nadvija nad Evropom, a u čijem se korijenu, kako detektira, nalazi antisemitizam.

 

Osvrnuo se na 24. oktobar ove godine, kada je premijer Mađarske Viktor Orban, na godišnjicu mađarske revolucije iz 1956. godine, nazvao Srednju i Istočnu Evropu (CEE) "zonom bez migranata".

 

"Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari bi se trebali ujediniti u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravednu, kršćansku i slobodnu Evropu," izjavio je tada Orban i upozorio: "Nikada ne smijemo podcjenjivati moć mračne strane".

 

Orban se referirao na mračnu stranu iz serijala "Zvjezdani ratovi" dok je govorio o navodnim zavjerama koje stoje iza "migrantske invazije" na Evropu. Žižek u svojemu tekstu takvo njegovo insistiranje na zoni bez migranata uspoređuje s nacističkim narativom o "zonama bez Židova".

 

Doduše, s jednom razlikom. U antisemitskom imaginariju, piše Žižek, "Židov" je nevidljivi gazda koji poskrivećki vuče konce svijeta i kontrolira stvarnost. Muslimanski imigranti, stoga, u ksenofobnom narativu kojega gaji dio evropskih država nisu isto što i Židovi – naprosto iz činjenice jer su previdljivi.

 

"Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari bi se trebali ujediniti u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravednu, kršćansku i slobodnu Evropu," izjavio je tada Orban i upozorio: "Nikada ne smijemo podcjenjivati moć mračne strane"

 

"Ako neko u toj seobi vidi neku tajnu urotu, onda je za pretpostaviti kako misle da Židovi stoje iza svega", piše Žižek.

 

Židovi su O.K, ali samo dok ih nema previše

 

Zatim daje primjer i iz lokalnog, slovenskog konteksta, koji to potvrđuje:

 

"Recimo slučaj u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenskih desničarskih nedjeljnih časopisa gdje smo mogli pročitati: 'George Soroš je jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena', odgovoran za 'invaziju negroidnih i semitskih hordi, a samim time i za sumrak u EU... on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, europskog čoveka'. Njegov cilj je izgradnja 'dugine koalicije koja se sastoji od društveno marginaliziranih skupina kao što su pederi, feministi, muslimani i kulturni marksisti koji mrze raditi', koji bi zatim izvršili 'dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Europe," piše ugledni filozof o tome što se događa u Sloveniji i kakve struje zauzimaju javni prostor.

 

Tezu potvrđuje crticom o masovnom ubici Breiviku:

 

"Sjetite se Andersa Breivika, norveškog masovnog ubojice antiimigrantskog stava: on je bio antisemit, ali i pro-izraelski nastrojen, budući da je država Izrael prva linija obrane protiv muslimanske ekspanzije - on čak želi da ponovo izgradi Hram Jeruzalema. Njegov stav je da su Židovi O.K, ali samo dok ih nema previše."

 

Zatim navodi kako je Breivik bio lik koji je shvatio taj "ultimativni paradoks" pozicije cionističkog antisemita te da se danas takav stav može pronaći i kod američkih alternativnih desničara, ali i kod samog Orbana.

 

"Sjetite se Andersa Breivika, norveškog masovnog ubojice antiimigrantskog stava: on je bio antisemit, ali i pro-izraelski nastrojen, budući da je država Izrael prva linija obrane protiv muslimanske ekspanzije - on čak želi da ponovo izgradi Hram Jeruzalema. Njegov stav je da su Židovi O.K, ali samo dok ih nema previše"

 

"Ubrzo nakon što je u govoru napao Soroša, Orban je posjetio Netanyahua, a ubrzo su pronašli zajednički jezik: napad na Soroša je u redu ako podržite Izrael. Netanyahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere," piše Žižek u kolumni za Independent.

 

Kako je dalje napisao važno je primijetiti da je prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju te Izrael i ako se to "kombinira s trijumfalnim prijemom egipatskog predsjednika el-Sisija Bijeloj kući, može se vidjeti kako nastaje nova 'osovina zla' na Bliskom istoku s potpunom podrškom SAD-a: Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat."

 

Opasan znak za Evropu je da Orban postaje uzor

 

"Najnoviji brutalni pritisak na Katar bio je prvi veliki čin ove osovine, vjerojatno kazna za ulogu Al Jazeere u arapskom proljeću," napisao je.

 

Zatim je ukazao i na formiranje još jedne 'osovine zla' u našoj blizini.

 

Žižek smatra kako je sam duh Evrope pod velikom prijetnjom zbog sukoba dvije strane evropskog identiteta – naime one koja dolazi nastavno na ostavštinu prosvjetiteljstva te promovira univerzalnu slobodu i emancipaciju, te one koja promovira politike partikularizma i 'očuvanja identiteta'. Ako ostanemo vjerni prosvjetiteljskoj ostavštini koja je inherentna europskom duhu, piše Žižek, "moramo zaključiti kako su prava prijetnja za Evropu upravo njezini 'branioci' koji promoviraju ksenofobiju i strah."

 

"Populisti popunjavaju prazninu koju je otvorila europska neoliberalna tehnokracija, tako da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Evropu od vanjskih, ali posebno od unutrašnjih neprijatelja"

 

Dodao je kako su prostor za ove "zastrašivače" poput Orbana otvorili ekonomski i politički kompromisi europskih centara moći. Optužuje i neoliberalizam, a spas za Evropu vidi u redefiniranoj ljevici.

 

"Populisti popunjavaju prazninu koju je otvorila europska neoliberalna tehnokracija, tako da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Evropu od vanjskih, ali posebno od unutrašnjih neprijatelja," zaključuje ugledni filozof, poznat po interesu za političku teoriju, teoriju filma i psihoanalizu.

 

(100posto/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook