zahuktalo se oko škole u dobroševićima

Školski odbor stao u odbranu Busuladžića, Kazazović tvrdi: Postupili smo po zakonu

Hronika28.10.17, 18:12h

Školski odbor stao u odbranu Busuladžića, Kazazović tvrdi: Postupili smo po zakonu
U Ministarstvu za obrazovanje kažu da pismo nije njima upućeno, te smatraju da o ovom pitanju nisu mogli ništa uraditi

 

Školski odbor OŠ “Mustafa Busuladžić” odgovorio je na protestnu notu koju je Izrael uputio vlastima u BiH u vezi s davanjem imena Mustafa Busuladžić školi u Dobroševićima.

 

Školski odbor traži od Izraela da zaustavi gradnju naselja na palestinskoj zemlji, te ističu da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nemaju pravo drugima držati moralne lekcije- piše Oslobodjenje.

 

Tolerancija

 

- Multietničko Sarajevo kakvo spominjete u vašem pismu takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i nabijanjem cijena, navodi se u reakciji Školskog odbora u kojoj još stoji da vlasti u BiH nemaju nikakav razlog da ponište tu odluku.


U Ministarstvu za obrazovanje KS-a kažu da pismo nije njima upućeno, te smatraju da o ovome pitanju nisu mogli ništa uraditi, jer su postupili po zakonu, odnosno proceduri.

 

- Procedura je takva da je inicijativa prema nama upućena iz OV-a Novi Grad. Prijedlog je otišao na komisiju, a zatim i Skupštinu KS-a, koja je prijedlog o davanju imena Mustafa Busuladžić školi u Dobroševićima prihvatila, objasnio je ministar Elvir Kazazović.

 

Smjena

 

Saopćenjem se oglasio i Građanski savez, koji od premijera KS-a Elmedina Konakovića i ministra Kazazovića traži da se odmah i javno ograde od rasističkih ispada tzv. školskog odbora škole imenovane po Busuladžiću i poduzmu zakonom predviđene mjere protiv članova tog tijela i smjene članove odbora.

 

- Mustafa Busuladžić je bez ikakve sumnje bio nabijeđeni megafon zločinačke fašističke ideologije i okupatorske tvorevine NDH i malo šta govori o civilizacijskom nazadovanju pod vlašću SDA kao činjenica da javna, budžetska ustanova nosi ime po kvislingu i denuncijatoru, navode u saopštenju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook