Video/ Omiljene bombone

Uznemirujuće optužbe protiv kompanije Haribo: Nakon ovog videa nikad više nećete jesti gumene bombone!

Hronika27.10.17, 12:00h

Uznemirujuće optužbe protiv kompanije Haribo: Nakon ovog videa nikad više nećete jesti gumene bombone!
Njemačka serija dokumentarnih filmova Markencheck (provjera brendova) objavila je uznemirujuće optužbe protiv Hariba ranije ovog mjeseca

 

Njemačka kompanija Haribo obećala je pokretanje istrage nakon što je optužena da radnike tretira kao robove te muči i ubija životinje za proizvodnju slatkiša.

 

Njemačka serija dokumentarnih filmova Markencheck (provjera brendova) objavila je uznemirujuće optužbe protiv Hariba ranije ovog mjeseca.
 

Prva optužba tiče se jednog od glavnih sastojaka gumenih bombona, karnauba voska, koji se nalazi u palminom lišću. Istražitelji su otkrili da radnici koji beru lišće u sjevernom Brazilu žive u uslovima koji se mogu opisati kao ropstvo, objavio je Deutsche Welle.

 

Radnici u Brazilu, od kojih su neki maloljetni, prisiljeni su spavati na otvorenom ili u kamionima, nemaju pristup čistoj vodi i sanitarijama, a zarađuju oko 12 dolara na dan, navodi se u dokumentarnom filmu.
 
 
Druga optužba tiče se još jednog sastojka gumenih bombona, želatine, koja se dobiva od životinjske kože i kostiju, iako postoje veganske alternative. Prema dokumentarnom filmu, Haribo za dobivanje želatine muči i ubija svinje, a snimke prikazuju životinje prekrivene vlastitim izmetom i otvorenim ranama tokom procesa.
 

Kompanija je za Huffington Post izjavila da je "ekstremno zabrinuta" situacijom prikazanom u filmu te da će pokrenuti istragu.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook