Bijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.
On je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci- piše Oslobodjenje.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost ćelija organizma. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, pojasnila je nutricionistica Mateja Mrmić.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.
Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva.
Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook