Krenuli u borbu za osnovna ljudska prava

Pacijenti u štrajku: 'Odbit ćemo dijalizu skroz, umirat će svako na svoj način'

Hronika26.10.17, 09:27h

Pacijenti u štrajku: 'Odbit ćemo dijalizu skroz, umirat će svako na svoj način'
Okupili smo se da usvojimo neki zakon, ako ništa - da se oformi tim, kaže najmlađi dijalizni pacijent u Mostaru

 

Pacijenti Centra za dijalizu Bolnice Mostar odlučili odbiti hemodijalizu i na taj način ukazati na probleme s kojima se nose.

 

Krenuli su borbu za svoja osnovna ljudska prava, pravo na adekvatno liječenje i borbu za pravo na transplantaciju unutar EU.

 

Sa predsjednikom Udruženja hemodijaliznih pacijenata razgovarala je Đenana Kaminić, a Blago Vidačković joj je kazao da su zahtjevi mostarskih dijaliznih pacijenata - isti kao i kod ostalih: "Želimo ulazak u eurotransplantaciju. To nam život znači. Nas niko neće da pita kako nam je. Ja sam 28 godina bolesnik, niko pacijenta nije pitao ništa".

 

Pacijenti u Mostaru žele i bolje uslove na dijalizi.

 

"Kod nas je loša, to su stari aparati do 20 godina. Ne može se raditi u tim uslovima. Osoblje, doktori, sestre, oni zaista rade svoj posao profesionalno. Nije do njih, nego do Parlamenta. Samo nas oni mogu spasiti, ako nam ne pomognu - svašta možemo napraviti", kazao je Blagovčanin.

 

Pacijenti u Mostaru su danas odbili dijalizu tri sata. Osnovna ideja je dvodnevni protest - ali radikalnije mjere.

 

"Odbit ćemo dijalizu skroz, umirat će svako na svoj način. Ali vjerujem da će nam pomoći. Ne bi trebalo nereda biti, oni će to nama učiniti", kazao je.

 

Đenana Kaminić razgovarala je i sa Marinom, najmlađim dijaliznim pacijentom u Mostaru. On već šest godina ide na dijalizu, svaki drugi dan po četiri sata.

 

"Okupili smo se da usvojimo neki zakon, ako ništa - da se oformi tim", kazao nam je.

 

Po sadašnjem zakonu - član porodice može biti jedini donor.

 

"Ali meni nema ko dati, kao ni većini ovdje. Eurotransplant je novi život, a spremni smo se svi isključiti sa dijalize", kazao je Marin.

 

Mostarska bolnica trenutno ima 90 pacijenata.

 

(N1, DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook