Neslaganja oko autoputa Sarajevo - Beograd

SDS želi trasu preko Tuzle i Bijeljine, SNSD negoduje: 'Sramota je da podržavate stavove Federacije!'

Front26.10.17, 08:11h

SDS želi trasu preko Tuzle i Bijeljine, SNSD negoduje: 'Sramota je da podržavate stavove Federacije!'
Podršku Bosićevom prijedlogu već je najavio Šefik Džaferović (SDA), potpredsjednik Predstavničkog doma parlamenta BiH

 

Prije sastanka radne grupe koja treba da odredi trasu puta Sarajevo - Beograd, Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, predložio je deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase tog puta, što je izazvalo oštru reakciju poslanika SNSD-a.

 

Deklaracijom koju je predložio Bosić trasa bi trebalo da ide putem Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo, a kako je rekao, radi se o politički neutralnom dokumentu, kojim se pokušava skrenuti pažnja da se prilikom određivanja trase novac investira na osnovu kriterijuma koji su jasni, egzaktni i lako dokazivi.

 

Istu trasu koju predlaže Bosić usvojio je ljetos i Parlament FBiH, a ta činjenica bila je dovoljna pojedinim poslanicima da Bosića i SDS optuže da rade protiv interesa RS s obzirom na to da je RS od samog početka za to da put ide preko Pala i Višegrada.

 

Podršku Bosićevom prijedlogu već je najavio Šefik Džaferović (SDA), potpredsjednik Predstavničkog doma parlamenta BiH.

 

"Predstavnički dom nema nikakve ingerencije da o ovim pitanjima na ovakav način donosi odluke", rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da je Bosićev prijedlog nastavak urušavanja institucija RS.

 

I njegov stranački kolega Nikola Špirić i poslanik u Predstavničkom domu BiH rekao je da je deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva podrška stavu Vlade FBiH.

 

"Sramota je da SDS, koji ne učestvuje u radu Vlade FBiH, podržava stavove te vlade, a ne želi da čuje stav Vlade RS", rekao je Špirić.

 

Što se tiče dogovora entitetskih vlada, iduće sedmice treba da bude održan i prvi sastanak radne grupe u vezi s pripremama trase puta Sarajevo - Beograd. To je potvrdio Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta, naglašavajući da je stav Srbije nepromijenjen i da će Srbija svoj dio puta dovesti do Kotromana, koji se nalazi u blizini Vardišta.

 

"Turska i dalje izražava spremnost za realizaciju ovog projekta uz uslov da se odredi trasa", rekao je Dalipagić.

 

Povodom definisanja trase puta danas je održan i sastanak u Vladi FBiH, gdje su ministri zajedno s gradonačelnicima i načelnicima Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Žepča i Orašja predstavili planove izgradnje i istakli da svi uslovi, ekonomske i demografske pretpostavke govore da treba povezivati sjeveroistočni dio BiH.

 

"Svi uslovi, ekonomske i demografske pretpostavke za izgradnju brze ceste su tu. Ostaje nam samo da na određeni način sve aktere angažiramo u ovom projektu", rekao je Fadil Novalić, federalni premijer.

 

Jasmin Imamović i Mićo Mićić, gradonačelnici Tuzle i Bijeljine, istakli su da je neophodno povezivanje najpotentnijih dijelova BiH te da se radi i o povezivanju entiteta i naroda, a sjeveroistočna Bosna bi se brže razvijala.

 

"I Bijeljina i Tuzla i Brčko i Žepče su privredni gradovi. Sve to ide u prilog izgradnji naše trase. Ta trasa postoji prostornoplanski, neophodno ju je realizirati", kazao je Mićić.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook