Drugostepena disciplinska komisija vstv-a

Salihoviću potvrđena mjera smjene s pozicije glavnog tužioca

Hronika25.10.17, 17:49h

Salihoviću potvrđena mjera smjene s pozicije glavnog tužioca
Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba koja se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti

 

 

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku po kojoj bi Goran Salihović trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužioca i ostati tužilac Tužilaštva BiH, javlja BIRN.

 

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

 

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba koja se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

 

Salihović će biti uklonjen s pozicije glavnog tužioca i raspoređen na mjesto tužioca u Tužilaštvu BiH, odlučila je Komisija VSTV-a.

 

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog nekoliko nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, a dok je on bio glavni tužilac. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH, koja je još uvijek u toku.

 

Protiv odluke Drugostepene komisije može se uložiti žalba VSTV-u u roku od osam dana od dana prijema odluke i može se pobijati "samo zbog izrečene disciplinske mjere".

 

Trenutno je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, a nakon što bude donesena pravosnažna odluka o smjeni Salihovića, VSTV će birati novog glavnog tužioca.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!